Poriluk smo navikli jesti kao juhu, salatu, omlet… no kušajte ga i kao napitak – svježe iscijeđeni sokovi od poriluka pravi su melem za organizam!
Poriluk je savršen za finu juhu, salatu, pogaču, krokete…
Poriluk u čaši? Odlična ideja ako želite organizam opskrbiti mineralima, a pročistiti od štetnih tvari. Sok od poriluka djeluje protuupalno te se preporučuje za ublažavanje bolova u zglobovima. Svijetlozeleni sok okusom podsjeća na luk i fino se slaže s jabukom, mrkvom, đumbirom, celerom…
Sok od poriluka, jabuke i đumbira
Sastojci: 1 mali poriluk, 3 jabuke, komad oguljenog đumbira od 2 cm
Priprema: Odstranite krajeve poriluka. Ogulite đumbir i raspolovite ga. Narežite jabuke da stanu u cijev sokovnika. U sokovniku prvo napravite sok od poriluka, zatim od đumbira i na kraju od jabuka.
Poriluk i mrkva
Sastojci: 2 poriluka, 2 mrkve, grančica peršina (malo spremite za ukras)
Priprema: Mrkvi i poriluku odstranite krajeve. Stavite u sokovnik i napravite sok, a zatim napravite sok od peršina. Pomiješajte sokove u čaši i ukrasite s malo peršina.
Sirup od mrkve liječi prehladu, kašalj, bronhitis, astmu…
Poriluk, jabuke i celer
Sastojci: 1 poriluk, 2 jabuke, 2 celera s listovima
Priprema: Poriluku odstranite krajeve. Narežite jabuke da stanu u cijev sokovnika. Napravite najprije sok od poriluka, zatim od jednog celera, pa od jabuka. Sokove ulijte u čašu te promiješajte i ukrasite preostalim celerom.
Sokovi koji vraćaju energiju, pomažu protiv nesanice i PMS-a
I. V.
Foto: Shutterstock