Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pripremite energetski bogat doručak

Doručak je najvažniji obrok dana s obzirom na to da osobi daje energiju i priprema je za naporan dan.

U prosjeku, osobe koje uživaju doručak imaju više energije, aktivnije su na poslu i zdravije se hrane tijekom cijeloga dana. Ukoliko se doručak preskoči, osoba postaje razdražljiva, nemirna i umorna stoga za njega svako jutro vrijedi odvojiti malo vremena. Yahoo Health donosi nekoliko jela bogata hranjivim tvarima.

1. Jaja s avokado namazom na tostu za stimulaciju rada mozga

Primamljivi izgled žumanjka nije sve što on posjeduje. Jaja, isključivo žumanjak, odličan su izvor folne kiseline i vitamina B12, ključnih hranjivih tvari koje potiču rad mozga. U kombinaciji s avokadom, čija je razina mononezasićenih masnih kiselina odgovorna za zdrav protok krvi i kognitivne funkcije, ovaj obrok podaruje osobu energijom. Jedna od najboljih zdravih kombinacija spaja tost, namaz od avokada, mljevenu crvenu papriku i jaje na oko, a preporučuje se i eksperimentiranje s omletom i kajganom.

2. Chia sjemenke i grčki jogurt kao izvor proteina

Jedna žlica chia sjemenki osobi pruža bitne hranjive tvari i otprilike četiri grama proteina na biljnoj bazi pa ih stoga valja uključiti u dijetu. Iako izgledom mogu biti otporne, pomiješane u kremasti grčki jogurt dat će dojam da uopće nisu prisutne u jelu. Kombinacija gustog proteinskog jogurta s chia sjemenkama pomaže izgraditi mišićnu masu i održati organizam sitim. Doručak je moguće začiniti laganim parfeom ukoliko se ključnim namirnicama doda voće i ostali hrskavi dodaci poput oljuštenih kakao zrna.

3. Tahini (pasta od sezama) i banana za obogaćenje tijela kalijem

Kalij je elektrolit i ključni mineral koji pridonosi cjelokupnom djelovanju stanica tijela, tjelesnih tkiva i organa. Iz tog je razloga banana savršena zakuska poslije vježbanja. Ona obnavlja izgubljene elektrolite i sprječava grčenje mišića. Dobivanje potrebne količine kalija pogodno je i za rad srca. Balansirajući razinu natrija, kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Tahini, pasta od sezama koja korijene vuče sa Srednjeg istoka bogata je mineralima i kalijem. Kada se tahini spoji s bananom, taj slatko-slani dvojac tvori odličan preljev za zdjelicu zobenih pahuljica ili granole, a može ga se poslužiti i na tostu.

4. Napitak od badema i jagoda pruža vitalne vitamine

Opće je poznato da su jagode izvor vitamina C no mnogi nisu svjesni činjenice da one sadrže i vitamin B6, bakar i magnezij. Vitamin B i bakar od vitalnog su značenja za zdravu kožu, kosu i oči dok magnezij održava kosti čvrstima, regulira krvni pritisak i potiče stabilan rad srca. Bademi obiluju mnoštvom hranjivih tvari poput vitamina B6 i vitamina E koji su esencijalni kod održavanja kože zdravom, ali i kod zaštite od sunca te sprječavanju starenja stanica kože. Bademi su, poput jagoda, dobar izvor dijetalnih vlakana. Napitak se spravlja blendiranjem bademovog mlijeka i jagoda.

Foto: Shutterstock

T. Markulin

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo