Vino je dobro za zdravlje, ali ne ako ga se konzumira pretjerano. Bijelo i crno, slatko i suho, odabir je vaš ali svako od njih će goditi organizmu.
Crno ili bijelo?
Glavni sastojak bijelog vina je bijelo grožđe bez koštica i kožice. Većina bijelog vina ima sladak i voćni okus, no naravno to ovisi i o sorti grožđa.
Crno je vino napravljeno od tamno crvenog grožđa, a razlika je i u tome što se koriste i koštice i kožica koji vinu daju i okus i boju, te su razlog zašto je crno vino jačeg okusa.
Pročitajte na koje načine vino može pozitivno utjecati na vaš život.
1. Štiti zdravlje srca
Crno vino je dobro za srce jer opušta i stimulira kardiovaskularni sustav. Kao i u svemu, i u ispijanju vina je umjerenost najvažnija pa zato napominjemo da je dovoljna čaša vina.
Gljive: naučite razlikovati otrovne od jestivih!
2. Poboljšava probavu
Većina ljudi vjeruje u to da je ispijanje vina jednostavan način za održavanje zdravlja probave, a razlog tomu je velik broj dobrih bakterija u njemu. Može pomoći tijelu da se lakše probavi hranu te zaštiti od raznih bolesti, s obzirom da je pronađena direktna poveznica između probave i imunološkog sustava. Vino je bogato vitaminom B i omega-3 masnim kiselinama.
3. Vino je izvor mladolikosti
Kažu da mnogi mudraci vjeruju da je fontana mladosti ispunjena vinom, a sve zato što je ono puno sastojaka koji usporavaju starenje stanica. Oni koji piju vino imaju veće šanse da će živjeti dugo, od onih koji uživaju ostala alkoholna pića. U njemu se nalaze supstance koje pomlađuju tijelo aktivirajući kemikalije koje štite od bolesti vezanih uz starenje.
4. Puno je antioksidanata
Prema nekim istraživanjima, vino sadrži snažne antioksidante i vitamine, a crveno vino tih sastojaka ima najviše. Čaša vina na dan će ojačati vaše krvne žile i poboljšati kardiovaskularno zdravlje.
Kiseli kupus osnažuje imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres
5. Poboljšava cjelokupno zdravlje
Crveno vino je dobro za srce jer je njegova kvaliteta ta da opušta i stimulira kardiovaskularni sustav. Kao i u svemu, i u ispijanju vina je umjerenost najvažnija pa zato napominjemo da je dovoljna čaša vina. Tko uživa u malim količinama vina uživa i u dobroj memoriji. Produktivnosti, zdravoj razini šećera u krvi te umanjuju šanse za nastanak raka debelog crijeva.
Od vina su žuti zubi
Svi znamo da crveno vini sadrži tanin, pigment koji utječe na promjenu boje zuba. Ako ste mislili da ćete izbjeći problem ako natočite čašu bijelog vina, niste u pravo. Ono također može uzrokovati promjene, stoga ovaj alkoholni napitak konzumirajte umjereno.
A. A.
Foto: Shutterstock