Isprobajte ove ukusne priloge od cvjetače

Cvjetaca

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka koja može biti odlična i zdrava zamjena krumpiru.

Biljka je bogata vitaminom C i K, dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana i kalija. a. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava i nekih vrsta karcinoma.

Salata od cvjetače i brokule

  • 2 velika krumpira
  • 20 dag cvjetače
  • 20 dag brokule
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 dcl maslinova ulja
  • sol i papar
  1. Krumpir očistite i narežite na kockice te stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada je krumpir skoro gotov, dodajte brokulu i cvjetaču te kuhajte dok ne omekšaju.
  2. Izvaditi iz vode te toplo začiniti: maslinovo ulje, sol, papar i nasjeckan češnjak
  3. Sve nježno pomiješati
  4. Ovaj prilog ide odlično uz ribu i sve vrste mesa, a ako pazite na liniju ovo je ukusno samostalno jelo.
  5. Može se jesti vruće ili hladno.

Pire od karfiola i češnjaka - prilog koji će vas oduševiti

Zapečena cvjetača

  • 2 žlice češnjaka u prahu
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 glavica cvjetače, natrgana
  • 2 žlice parmezana
  • Sol i papar
  • nasjeckanog svježeg peršina po želji
  1. Zagrijete pećnicu na 220 stupnjeva te namastite posudu za pečenje.
  2. Ulje i češnjak stavite u vrećicu te dodajte cvjetaču – sve dobro protresite.
  3. Stavite u posudu za pečenje te popaprite i posolite.
  4. Pecite 20-ak minuta.
  5. Izvadite iz pećnice te pospite parmezanom i peršinom.
  6. Vratite u pećnicu još par minuta.
  7. Poslužite uz meso ili kao samostalno jelo.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!