Vrijeme pripreme: 1 sat
Sastojci za 4 osobe
4 lista sushi nori alge
400 g sushi riže (kratkog zrna)
2 žličice šećera
1 žličica soli
4 žličice rižinog octa
1 avokado, oguljen, izrezan na trakice
1 limun, za pošpricati avokado
1 svježi krastavac, oguljen, bez koštica, na trakice
1/2 vrećice surimi štapića s okusom raka, narezanih na trakice
sojin umak
wasabi pasta
sushi đumbir
bambusov podložak
Priprema
1. Rižu dobro properemo u nekoliko voda, stavimo u lonac i nalijemo jednaku količinu vode. Lonac stavimo iznad vatre i prije nego zakuha poklopimo rižu i smanjimo vatru na najmanje. Kuhamo 10 minuta. Ugasimo vatru, a rižu ostavimo da odstoji još 10-ak minuta.
2. Za to vrijeme u manjoj posudi ugrijemo šećer, sol i rižin ocat. Gotovu rižu premjestimo u zdjelu i prelijemo ugrijanom mješavinom šećera, soli i octa. Tankim dijelom kuhače probadamo rižu i na taj način ju hladimo (ne smije se miješati), dok ne postane mlaka.
3. Surimi štapiće, krastavac i avokado narežemo, avokado još i poprskamo limunovim sokom (da ne oksidira). Sezam lagano (2-3 minute) popržimo do zlatnožute boje, a bambusov podložak obložimo prozirnom folijom.
4. List nori na širem dijelu skratimo za 1/3 te širim dijelom i sjajnom stranom položimo na podložak od bambusa. Prije stavljanja riže prste operemo u vodi pomiješanoj rižinim octom (da vam se prsti ne bi lijepili). Rižu stavljamo na 2/3 površine lista. Potom nadjeveni list zajedno s rižom okrećemo rižom prema dolje.
5. Sada po sredini lista slažemo avokado, krastavac i surimi štapiće. Sve zajedno uz pomoć podloška rolamo u California roladu, koju srolanu još valjamo u poprženi sezam.
6. Oštrim nožem namočenim u otopinu vode i rižinog octa, režemo na pola u dva jednaka dijela. Zatim složimo jedan iza drugog i režemo u četiri jednaka dijela. Složimo sushi na tanjur i uz njega poslužimo sojin umak, wasabi pastu i sushi đumbir.
Nada Duhović
Just good food