Bademovo mlijeko je iznimno ukusan napitak, ali i zdrav. Ako pazite na svoju liniju, morate znati da je i niskokaloričan. Uštedite i naučite ga pripremati u vlastitoj kuhinji.
Iako bademovo mlijeko možete i kupiti, bolja je ideja napraviti ga u vlastitom domu i biti sigurni da u njemu nema aditiva. Jednom kada savladate pripremu bademovog mlijeka, možete se poigrati pa ga napraviti od lješnjaka i pistacija. Mogućnosti su neograničene.
Jedna šalica bademovog mlijeka sadrži oko 60 kalorija (ista količina kravljeg mlijeka oko 150 kalorija)
Sastojci:
200 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)
- 900 ml vode
- ½ žličica ekstrakta vanilije (1 vanili šećer)
- Malo meda ili smeđeg šećera
Priprema:
- Svježe, ne pržene bademe namočite u vodu kako bi ih riješili nečistoća, a taj će ih proces učiniti lakše probavljivim i pojačati prirodan okus.
- Bademe iscijediti (baciti vodu u kojoj su se namakali) i dodati u blender uz čistu vodu U blenderu miksati nekoliko minuta
- Razdvojite talog od mlijeka (procijedite kroz gazu) i stavite ga u staklenu posudu te u hladnjak
- U mlijeko po želi možete dodati vanil šećer ili ekstrakt vanilije.
Ukoliko se odlučite za mlijeko od nekog drugog orašastog ploda, u nastavku saznajte koliko ih je dugo potrebno namakati:
- Bademi: 12 sati
- Lješnjaci, Macadamia orasi, kikiriki, pinjoli: 8 sati
- Pekan orasi i lješnjak: 4 sata
- Pistacio: 2 sata
A. Abrahamsberg
Foto: Shutterstock