Prijedlog za bezmesni petak: oslić na 3 načina

fileti oslica, nada duhovic

Dosadilo vam je oslića pripremati na jedan te isti način? Za vas imamo tri prijedloga!

Ako ste mislili kako riba mora biti skupa da bi bila kvalitetna i hranjiva, gadno se se prevarili. Kamen temeljac mediteranske prehrane - riba - jedna je od najvažnijih namirnica u ljudskoj prehrani, a s obzirom da sadrži malu količinu masnoće, preporučuje se za zdravlje srca i krvnih žila.

Donosimo tri prijedloga za recepte s oslićem.

1. Fileti oslića u kaputiću od cornflakesa i badema

Ovako pripremljeni, poprženi odresci posebno su ukusni: izvana su hrskavi, a iznutra je sočno i meko bijelo riblje meso. Po želji pokapajte limunom ili limetom i poslužite uz salatu, rajčicu ili neki drugi prilog po vašoj želji.

Recept donosi Nada Duhović.

2. Zdrav i ukusan namaz od oslića za najosjetljivija nepca!

Osim što ribu možete jesti filetiranu, zašto ne biste probali od nje napraviti namaz? Ako se želite zdravo hraniti, preskočite bijelo pšenično brašno i ukusni namaz od oslića nanesite na graham ili raženi kruh.

Recept donosi glavna medicinska sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec, Vilma Kolarić, dipl. med. tech.

3. Pohane riblje kuglice

Oslić skuhajte u posoljenoj vodi s malo limunova soka. Ocijedite ribu, očistite od kosti, ohladite i usitnite na komadiće. Dodajte joj dva režnja usitnjenog češnjaka, dvije žlice krušnih mrvica (ili zobenih mekinja), jedno razmućeno jaje, soli i papra, žlicu začina po želji (poput vlasca, peršina ili origana) i veliku žlicu maslinovog ulja. Sve sastojke dobro promiješajte te na kraju dodajte naribanu mozzarellu.

 

Od dobivene smjese oblikujte kuglice te ih uvaljajte u krušne mrvice. Pržite na vrućem ulju dok ne postanu zlatne. Kuglice ocijedite na kuhinjskom papiru kako bi izgubile suvišnu masnoću te poslužite s kuhanim povrćem i preljevom po želji.

Dobar tek!

K. Pužar
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!