Prijedlog za bezmesni petak: oslić na 3 načina

fileti oslica, nada duhovic

Dosadilo vam je oslića pripremati na jedan te isti način? Za vas imamo tri prijedloga!

Ako ste mislili kako riba mora biti skupa da bi bila kvalitetna i hranjiva, gadno se se prevarili.

Termelj mediteranske prehrane - riba - jedna je od najvažnijih namirnica u ljudskoj prehrani, a s obzirom da sadrži malu količinu masnoće, preporučuje se za zdravlje srca i krvnih žila.

Donosimo tri prijedloga za recepte s oslićem.

1. Fileti oslića u kaputiću od cornflakesa i badema

Ovako pripremljeni, poprženi odresci posebno su ukusni: izvana su hrskavi, a iznutra je sočno i meko bijelo riblje meso. Po želji pokapajte limunom ili limetom i poslužite uz salatu, rajčicu ili neki drugi prilog po vašoj želji.

Sastojci:

  • 4 fileta bijele ribe (oslić)
  • sol
  • 1 šalica polubijelog brašna
  • 1 šalica hladne vode
  • 1 šalica kukuruznih pahuljica
  • 1/2 šalice badema
  • 1 i 1/2 šalice suncokretova ulja za prženje

Priprema:

1. Filete operite, potapkajte kuhinjskim papirom i tako posušite. Svaki posolite prstohvatom soli. Brašno pomiješajte s vodom tako da dobijete glatku smjesu. Kukuruzne pahuljice usitnite u mužaru ili u multipraktiku, a bademe sitno nasjeckajte. Svaki filet prvo uronite u smjesu brašna i vode, a zatim stavite u suhu smjesu od kukuruznih pahuljica (cornflakesa) i badema.

2. Zagrijte ulje u tavi i pripremljene filete popržite na srednje jakoj vatri s obje strane dok ne poprime smeđkasti ton. Pohane filete ocijedite na papirnom kuhinjskom papiru. Poslužite uz prilog po želji.

2. Zdrav i ukusan namaz od oslića za najosjetljivija nepca!

Osim što ribu možete jesti filetiranu, zašto ne biste probali od nje napraviti namaz? Ako se želite zdravo hraniti, preskočite bijelo pšenično brašno i ukusni namaz od oslića nanesite na graham ili raženi kruh.

Sastojci potrebni za namaz:

  • 60 g kruha
  • 90 g očišćenog oslića
  • 150 g povrća (rajčica, paprika, krastavci i crveni luk)
  • 2 čajne žličice maslinova ulja
  • sol
  • papar
  • list svježeg peršina
  • 2 lovorova lista
  • 2 češnja češnjaka ocat

Priprema:

  • Kuhajte oslić u vodi s malo soli, dva lovorova lista i jednom žlicom maslinova ulja.
  • Na žličici maslinova ulja popržite dva češnja češnjaka. Na tome popirjajte kuhani oslić i sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom.
  • Po želji dodajte sol, papar i nasjeckani peršin.
  • Za salatu očistite i operite povrće, narežite i začinite s nekoliko kapi maslonovog ulja i octom.

Namaz namažite na graham kruh i jedite uz osvježavajuću salatu.

3. Pohane riblje kuglice

Oslić skuhajte u posoljenoj vodi s malo limunova soka. Ocijedite i očistite od kosti, ohladite i usitnite na komadiće. Dodajte dva režnja usitnjenog češnjaka, dvije žlice krušnih mrvica, jedno razmućeno jaje, soli i papra, žlicu začina po želji (vlasac, peršin...) i veliku žlicu maslinovog ulja. Sve sastojke dobro promiješajte te na kraju dodajte naribanu mozzarellu.

Od dobivene smjese oblikujte kuglice te ih uvaljajte u krušne mrvice. Pržite na vrućem ulju dok ne postanu zlatne. Kuglice ocijedite na kuhinjskom papiru kako bi izgubile suvišnu masnoću te poslužite s kuhanim povrćem i preljevom po želji.

Znate li koja je riba najbolja, a koja je najgora za vaše zdravlje? I je li baš uvijek divlja riba bolja od one iz uzgoja?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!