Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pripremite 3 famozna obroka od šalice jogurta

Foto: Shutterstock

Kremaste teksture i osebujnog okusa, jogurt je jedna od najsvestranijih i najekonomičnijih namirnica i uvijek bi trebala imati mjesto u vašem hladnjaku!

Probiotci koje nalazimo u jogurtu, kao što su lactobacilli i bifidobakterije pomažu normalnoj probavi u crijevima, ojačavaju naš imunološki sustav i sprečavaju infekcije “lošim” bakterijama.

Jogurt možete uklopiti u zdrav doručak, ručak ili večeru, a sam po sebi čini ukusan desert ili međuobrok.

Danas ste u hladnjaku pronašli jogurt i želite ga uvrstiti u obrok ali nemate ideju kako? Saznajte kako od ove “obične” namirnice pripremiti ukusna jela…

Špagete s rajčicom i jogurtom

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 400 g špageta
  • 1 šalica jogurta
  • 2-3 jušne žlice maslinova ulja
  • ½ šalice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 1 mladi luk narezan na kolutove
  • malo parmezana
  • papar
  • sol
  • 1 veća rajčica narezana na kockice

Priprema:

  1. U posudi ili procesoru za hranu pomiješajte jogurt, maslinovo ulje, bosiljak, luk, parmezan te sol i papar. Isprobajte i dodajte još začina ako je potrebno.
  2. U posoljenoj vodi skuhajte tjestetninu te ju procijedite. Tjestenini postupno dodajte napravljeni umak koji se uvijek može spremiti u hladnjak i takav će biti dobar za konzumaciju 2 dana.
  3. Ukrasite nasjeckanim rajčicama.

Zapečene školjkice s jogurtom, sirom i špekom

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 1 šalica jogurta
  • 20 dag tjestetnine u obliku školjkica
  • 30 dag posnog ili cottage sira
  • 10 dag dimljenog sira
  • 10 dag špeka nasjeckanog na kockice (umjesto špeka možete iskoristiti ostatke bilo kojeg mesa od prethodnog ručka)
  • ½ svježe crvene paprike nasjeckane na kockice
  • sol
  • papar
  • bosiljak
  • origano

Priprema:

U posoljenoj vodi skuhate tjesteninu, a sve ostale sastojke pomiješajte. Stavite u posudu za pečenje te u prethodno zagrijanoj pećnici pecite 5 – 10 minuta.

Poslužiti toplo!

Piletina marinirana u jogurtu

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica jogurta
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 2 sitno narezana režnja češnjaka
  • prstohvat suhog origana
  • naribana korica jednog limuna
  • 2 jušne žlice soka od limuna
  • sol
  • papar
  • šalica nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 kg piletine u komadima

Priprema:

  1. Sve sastojke (osim piletine) staviti u posudu i dobro pomiješati. Piletinu narežite na manje komade i svaki komad položite u plastičnu vrećicu te dodajte dovoljno marinade, a vrećicu zatim dobro zatvorite i prstima “masirajte” meso i marinadu kako bi piletina bila potpuno pokrivena marinadom. Sve stavite u hladnjak na 30-ak minuta.
  2. Ovako mariniranu piletinu možete peči na roštilju ili u pećnici – 45 minuta na 190 stupnjeva Celzijevih.

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Špek je zdrav – više nema sumnje!

Marinada daje najbolji okus roštilju! Donosimo 5 recepata

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo