Ovaj kolač od sira je malo drugačiji – masa je od svježeg sira izmiješana s borovnicama na podlozi od mrvica.
Tko ne voli kolač od kremastog sira, ipak će se oduševiti ovom kombinacijom borovnica i svježeg sira.
Za sve koji ne znaju, borovnice imaju mnoge zdravstvene dobrobiti! Bogate su antioksidansima koji sprječavaju čireve, mrenu, glaukom, snizuju rizik od srčanih oboljenja i raznih vrsti raka, usporavaju proces starenja mozga, održavaju ga britkim i umanjuju posljedice senilnosti i Alzheimerove bolesti, a najnovije istraživanje je pokazalo kako mogu sniziti i povišenu razinu kolesterola.
Potrebni sastojci (za okrugli oval od 22 cm promjera):
- 60 g maslaca
- 120 grama graham keksa
2 žlice zobenih pahuljica
- 3 jaja
- 200 g zrnatog svježeg sira
- 300 g svježeg sira s malo masnoće
- 3 žlice škrobnog brašna
- naribana kora jednog limuna
- 125g šećera u prahu
- 150 – 200 g borovnicama
Priprema:
- Odvojite malo borovnica i šećera u prahu za ukrašavanje kolača.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, oval obložite papirom za pečenje. Maslac neka bude mekan ali ne rastopljen.
- Kekse izmrvite pod prstima i stavite ih u posudu. Stavite maslac te sve dobro izmiješajte rukama. Dodajte zobene pahuljice. Smjesu rukama ravnomjerno utisnite na dno kalupa za pečenje. Stavite sve na stranu dok pripremate ostatak smjese.
- Od dva jaja razdvojite žumance od bjelanaca. Mikserom dobro usitnite zrnati i obični sir te u istu posudu dodajte cijelo jaje, žumance, škrobno brašno i limunovu koricu. Sve dobro izmješajte.
- Bjelancima dodajte sol pa istucite čvrsti snijeg. Postupno ga posipajte šećerom u prahu i miješajte dok masa ne postane sjajna. Umiješajte polovinu snijega u mješavinu od sira, a potom umiješajte borovnice i preostali snijeg.
- Stavite mješavinu u pripremljeni oblik i pecite 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Prekrijte kolač papirom snizite temperaturu na 160 stupnjeva još 60 minuta . Naknadno ostavite kolač 30 minuta u isključenoj pećnici, a vrata pećnice malo otvorite. Kada se ohladi, spremite ga u hladnjak do posluživanja.
- Kolač stavite na pladanj, ukrasite ga borovnicom i šećerom u prahu .
Dobar tek!
Ana A.
Foto: Shutterstock