Čaj od peršina - smiruje prehlade i infekcije mokraćnog trakta

caj od persina, Shutterstock 409248319

Čaj od sjemenki peršina opušta glatke mišiće u cijelom tijelu i olakšava probleme s glavoboljom, astmom, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. Peršin potiče rad krvotoka i dobro djeluje na živčani sustav, te smiruje nervozu.

Korijen peršina sadrži četiri puta više vitamina C od limuna. Bogat je dvjema skupinama posebnih sastojaka, a to su: eterična ulja te flavonidi koji djeluju kao antioksidansi, a štite tijelo od utjecaja slobodnih radikala. Peršin je biljka koja pomaže smanjiti prehlade, gripe, artritis te se koristi kod oboljenja reume, gihta i u prehrani dijabetičara.

Ova biljka sadrži dva važna sastojka, miristicin i apiol. Zahvaljujući njima, peršin povećava protok mokraće te pomaže pri uklanjanju infekcije mokraćnog trakta. Ukoliko imate zloglasnu Escherichiu coli, čaj od peršina će sigurno umiriti bol!

Što jesti i piti kada imate gripu?

Peršin pri kuhanju ne gubi nutritivne vrijednosti

Potrebno je:

  • Voda
  • Mala posuda
  • Svjež peršin
  • Šalica
  • Cjedilo

Priprema:

  1. Napunite malu posudu vodom, upalite vatru i pustite da voda proključa
  2. Izmjerite četvrtinu šalice svježeg peršina te ga ostavite u šalici
  3. Prelijte peršin vrelom vodom i ostavite tako pet minuta
  4. Izvadite liftove peršina iz vode, te ostatak procijedite

Čaj je izvor zdravlja - pripremate li ga pravilno?

Savjeti:

Ako želite jači čaj, ostavite peršin u vodi desetak minuta. Ovaj napitak može biti gorak, pa ga zasladite s malo meda, a par kapi limunova soka obogatiti će okus. Čaj pijte dok je topao.

A. Abrahamsberg

 Prati nas na Viber Public Chatu!