Indijski začini pomažu kod oteklina!

dumbir6

Otekline su uvećanja lokalnih područja tijela, a najčešće se javljaju kao posljedica infekcije, povrede i smanjenja izlučivanja tjelesnih tekućina.

ĐumbirMedicinski naziv za otekline je edema, pa se i lijekovi ili oblozi koji smanjuju otekline nazivaju protuedemska sredstva. Jedan od najpoznatijih prordnih lijekova je, naravno, krastavac. U to su se mogle uvjeriti sve žene koje su kao lijek za natečene kapke koristile upravo ovo povrće. Krastavac sadrži najmanje dva protuedemska sastojka: askorbinsku i kofeinsku kiselinu, no i  druge protuedemske biljke - đumbir i kurkuma - pomažu kod oteklina.

Tradicionalna indijska medicina već stoljećima koristi đumbir za ublažavanje oteklina, posebno onih izazvanih artritisom. U novije doba, studije dokazuju kako enzimi koji pomažu u razgradnji bjelančevina - proteolitički enzimi - ujedno djeluju i protiv upala. Prema jednom izvješću, supstancija zingibain, jedan od najaktivnijih sastojaka đumbira, ujedno je i jedan od najsnažnijih prirodnih proteolitičkih enzima.  Samo jedan gram zingibaina može omekšati čak osam kilograma mesa. 

Indijski ajurvedički liječnici kurkumu rabe na sljedeći način - mješavinu od dva dijela kurkume i jednog dijela soli nanose izravno na otečena mjesta. Neki toj smjesi dodaju i đumbir.

KurkumaOvu drevnu narodnu mudrost potvrđuje i znanost. Kad su znanstvenici ulje kurkume dali eksperimentalnim životinjama, potvrđeno je da ono uspješno djeluje protiv upala, oteklina i artritisa. Stručnjaci posebno ističu ljekovitost kurkumina, najaktivnijeg sastojka kurkume, kao jednog od najsnažnijih prirodnih sredstava protiv oteklina i upala. Iako neke studije preporučuju uzimanje po 400 miligrama čistog kurkumina tri puta dnevno, možete koristiti i cijelu ljekovitu biljku. Primjerice, jednostavno češće jedite curry, koji je bogat kurkumom.

Znate li koji su najbolji začini za očuvanje zdravlja?

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!