Origano je nepresušan izvor antioksidansa!

origano-zacin-1

Ako volite talijansku hranu, a posebno pizzu, onda ste najvjerojatnije nebrojeno puta uživali bogatom okusu origana. Ova ukusna biljka sadrži brojne minerale kao što su bakar, niacin i beta-karoten, kao i druge hranjive tvari.

Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od naranča i 4 puta od borovnica.

kOrigano, poput bosiljka i ružmarina sadrži tzv. ružmarinsku kiselinu. Ovaj snažan antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja. Budući ju karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.

Origano također obiluje antibakterijskim svojstvima, uključujući ulja timol i karvakrol. Istraživanja su pokazala da ova dva spoja zaustavljaju rast mnogih vrsta bakterija.

Origano je djelotvoran kod akni, artritisa, kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica. Potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!