Pasiflora liječi nesanicu i nervozu

Pasiflora

Pasiflora odnosno marakuja potječe iz Brazila i Perua. Kršćani vjeruju kako njen cvijet predstavlja sveti cvijet Isusovih muka na križu.

Za liječenje se koristi cijela biljka koja se bere za vrijeme cvatnje. Potrebno ju je sušiti na toplom, ali sjenovitom i prozračnom mjestu. Biljka se nakon toga sitni i pohranjuje. Ako se odlučite za branje ploda, činite to nakon njegova dozrijevanja i to u kolovozu i rujnu.

MarakujaOd plodova možete spravljati domaće marmelade, sokove i vino. Pasiflorin plod odličan je prirodni sedativ, dakle, djeluje umirujuće. Njegovo diuretično djelovanje korisno je kod upal­nih stanja mokraćnih organa.

Pasiflora je prirodni lijek za ublažavanje nesanice, zabrinutosti, depresije i bezvoljnosti. Prirodni je sedativ pa se primjenjuje za lije­čenje raznih psihosomatskih stanja, poput gastrointestinalnih smet­nji koje uzrokuje neuroza ili stres.

Pasiflora smiruje, opušta i uravnotežuje centralni živčani sustav. Osim toga, pomaže pri liječenju nesanice, Parkinsonove bolesti, depresije, alkoholizma, glavobolje, upale mokraćnih organa i putova te tegoba uzrokovanih menopauzom.

Čaj od pasiflore

Potrebni sastojci:
usitnjena pasiflora - 1 čajna žličica
2 dl vode

Priprema:
Biljku prelijte vrućom vodom, poklopite i pustite da odstoji pola sata. Procije­dite.

Uporaba:
Pijte jednu šalicu prije spavanja i to u slučaju lakših simptoma. Ako je riječ o težim problemima prepručaju se 3 do 4 šalice dnevno. Čaj po potrebi možete zasladiti medom.

 

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!