Uz miris ružmarina bolje pamtimo

ruzmarin-bilje-zacin2

Eterično ulje ružmarina kod odraslih osoba jača sposobnost prisjećanja prošlih događaja, ali i pamćenja budućih zadataka, pokazali su rezultati novog istraživanja. Tako uz miris ove biljke sigurno nećemo zaboraviti na vrijeme uzeti propisani lijek ili čestiti rođendan i godišnjice dragim ljudima.

U istraživanju se tvrdi kako bolje pamćenje nije bilo vezano uz raspoloženje ispitanika te se sugerira kako je određena supstanca odgovorna za bolje pamćenje. Novo otkriće predstavljeno je na godišnjoj konferenciji Britanskog društva psihologa, a rezultati su važni u svjetlu bolje kvalitete života starijih osoba koje gube pamćenje.

Miris ružmarina se već ranije povezivao s kvalitetom pamćenjem, a stari Egipćani su ga koristili tijekom svadbenih svečanosti i pogreba. Prethodne studije već su utvrdile kako sastojci u aromi ružmarina mogu poboljšati dugotrajno pamćenje i koncentraciju.

"Željeli smo se nadovezati na ranije istraživanje koje govori da aroma ružmarina popravlja pamćenje. Fokus istraživanja bila je sposobnost mozga da se prisjeti fiksnih dogovora u budućnosti te da završi buduće obveze u točno, za to predviđeno, vrijeme", rekao je doktor Mark Moss, autor studije.

Tijekom istraživanja 66 ispitanika podijeljeno je u dvije grupe koje su boravile u odvojenim prostorijama - samo je u jednoj prostoriji bilo raspršeno par kapi eteričnog ulja ružmarina. Ispitanicima su tada dani testovi za provjeravanje pamćenja, koji su uključili skrivanje i pronalaženje predmeta i davanje objekta istraživaču u vrijeme, dogovoreno ranije tijekom testa.

Ispitanici koji su bili izloženi ružmarinovoj aromi bolje su obavili obje vrste zadataka.

Prisjećanje kada i gdje idemo te zbog kojeg razloga prisutno je u svemu što činimo, a svi ponekad zakažemo na tom području što zna biti frustrirajuće, ali i potencijalno opasno. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo može li se ovo ulje iskoristiti za pomoć starijim osobama koje pate od gubitka pamćenja.

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!