Začinsko bilje pomaže u borbi protiv raka

zacini-sezam-mijesani.jpg

Kuhanje sa začinskim bilje može biti učinkovitije u sprječavaju i liječenju raka nego neki propisani lijekovi. Većina bolesti povezana je s upalnim procesima u tijelu, a prehrana bogata začinima jača imunitet i zdravlje organizma.

Svi govore o tome kako zdravstvenu skrb učiniti financijski dostupnijom  - kuhanje sa začinima je najjednostavniji način. Ljekovita svojstva kurkume, cimeta, đumbira i kajen papara su doista nemjerljiva. Ovi začini djeluju učinkovitije od aspirina i mnogih propisanih lijekova, a ne uzrokuju nuspojave.

ZačiniPojedine kulture češće kuhaju sa začinima, a studije su pokazale kako su pripadnici takvih naroda općenito boljeg zdravlja. Primjerice, u Indiji je stopa oboljelih od raka dojke, pluća, prostate i debelog crijeva 50 posto niža nego u SAD-u -  ovakve statistike mogu biti i vjerojatno jesu rezultat kuhanja s biljem i začinima.

I češnjak ima antikancerogena svojstva, a prednost mu je što se može koristiti u gotovo svim jelima.  Nekoliko studija povezalo je konzumiranje češnjaka sa smanjenim rizikom od nekih vrsta raka, primjerice raka želuca, jednjaka, gušterače i dojke. Što više sirovog i kuhanog češnjaka unosite u prehranu, manji je rizik od raka želuca i debelog crijeva.

I đumbir je popularan dodatak hrani, primjerice ribljim i jelima od povrća, a studije su pokazale kako djeluje učinkovito protiv stanica raka jajnika. Đumbir se dokazao učinkovitijim u borbi protiv ove vrste raka nego primjerice neki oblici kemoterapije.

Ovakvo začinsko bilje može se koristiti i kako bi se smanjio svakodnevni unos soli. Prehrana bogata solju povisuje tlak, te vodi upalama i bolestima srca i bubrega, a sve to utječe na rizik od kancerogenih oboljenja.  

Uvođenje začinskog bilja u prehranu može biti zabavan način isprobavanja raznih okusa i nacionalnih kuhinja, a prednost je i gubitak suvišnih kilograma. Također, ovakav način života pridonosi zdravlju organizma i dugovječnosti.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!