11 znakova kvalitetne veze

par-stariji-jesen-sretan

Jesu li kvalitetne veze za vas mit ili realnost? Mediji imaju naviku stvaranja iluzornih ideala. Tako su nasmijani parovi u romantičnim komedijama, ili nesretni i iscrpljeni parovi u dramama ljubavne krajnosti koje nam nude.

Istina se najvjerojatnije nalazi negdje u sredini, jer teško da je bilo koji par 100 posto tužan ili sretan cijelo vrijeme. Kako onda izgleda jedna zdrava ljubavna veza?

1. Dajete jedno drugome prostora

U kvalitetnoj vezi partneri jedno drugome ostavljaju slobodu za bavljenje vlastitim aktivnostima. To ne znači da oni sami ne mogu u tim radnjama sudjelovati – naprotiv. Jako je bitno da se partneri međusobno ne provjeravaju, te da pokušaju uživati u samostalnim hobijima, i naravno, daju potporu jedno drugome.

2. Pozitivnost

Sretni parovi emocionalno se podupiru, i ne "spuštaju" si u društvu prijatelja i obitelji. Razgovaraju o svim problemima koji iskrsnu, bez uvođenja ostatka svijeta u svoje poteškoće. Nema puno gorih stvari od scena kada si partneri međusobno predbacuju pred svima.

obitelj sretna jutro

3. Mirni zajednički trenuci

Parovi koji se dobro poznaju i cijene, nemaju potrebu tišinu ispunjavati bespotrebnim razgovorom. Mogu provoditi vrijeme zajedno i posvetiti se svatko svome poslu, znajući da je njihov odabranik u blizini.

4. Zajedničko sudjelovanje u dužnostima

Ako većina kućanskih poslova i brige za djecu padne na leđa jednog partnera, dolazi do problema. U slučaju da samo jedan supružnik radi, sasvim je korektno da onaj drugi preuzme brigu oko kuće. No, najčešće je slučaj da oboje rade puno vrijeme, a jedan od supružnika ima manje zaduženja. Zadovoljni partneri ne funkcioniraju na taj način.

5. Vrijeme za šalu

Ako se partneri mogu zajedno šaliti, veća je vjerojatnost da će ostati zajedno. To ujedno znači da imaju slične stavove, vrijednosti i pogled na život. Naravno, ne možemo se svi uvijek slagati oko svega, no parovi koji se znaju našaliti svakako znaju kako smanjiti tenzije.

6. Družite se

Izolacija nije pozitivna stvar i obično je znak da u vezi nešto ne štima. Naravno, drugačije je ako ste se tek preselili na novu lokaciju, no parovi koji se ne trude redovito viđati s prijateljima i kolegama očito nisu jako sretni. Izrazito ljubomorni partneri će pokušati odvojiti partnera od prijatelja i obitelji. Ako parovi uživaju zajedno, uživat će i u društvu prijatelja.

7. Dobar seks

Najvažnije je da partneri uživaju u intimnim trenucima. Razgovori o seksu također su važni. Ako parovi mogu otvoreno razgovarati, malo im se toga može naći na putu.

par svađa novac

8. Zajednička financijska odgovornost

Ovo ne znači da svaki partner treba dati isti novčani iznos u kuću, no svakako treba preuzeti odgovornost za neke dijelove zajedničkog troška. Obitelj je jedno malo jedinstvo, i kao takvo treba i funkcionirati. Ako se supružnici toga ne pridržavaju, može doći do velikih problema.

9. Odgoj djece

Sretni parovi djecom ne manipuliraju jedno drugime, niti dopuštaju djeci da njima upravljaju. Dobar odgoj i čvrst stav su jako bitni, jer djeca vrlo brzo i lako osjete koji je roditelj malo blaži, te tako kreću sa kršenjem pravila. Vrlo je bitno da se pred djecom što manje svađate, te da djeca vide i fizičke znakove pažnje, kao što su zagrljaji.

10. Rješavanje sukoba

Ne postoji veza bez konflikata, osim ako je jedno od partnera potpuno odustalo od zadržavanja ikakvog oblika individualnosti. No, sretni parovi svoje probleme rješavaju vrlo uspješno. Ključno je znati pametno raspravljati i prihvatiti argumente partnera ukoliko je u pravu.

11. Razvoj

Sretni parovi su svjesni da se njihova osobnost i interesi mijenjaju. Nesretni parovi pokušavaju jedno drugo zatvoriti u magičan krug predvidljivosti i nepromijenjenih uzoraka ponašanja. Kvalitetna veza je ona u kojoj svatko od partnera ima mogućnost daljnjeg razvoja i mijenjanja.

 Maja Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!