5 riječi koje jačaju svaku vezu

par, sreca, uzivanje, ljubav

Naučite pet riječi koje doprinose povjerenju, povezanosti i intimnosti u vezi i braku.

Riječi koje izgovaramo svaki dan mogu imati snažan učinak i posljedice. Znate li kako komunicirati s partnerom tako da potičete povjerenje, povezanost i intimnost?  Provjerite koje riječi trebaju biti dio vaše svakodnevnice!

1. Molim! U dugotrajnoj vezi lako je zaboraviti reći "hvala". Kada koristite ovu riječ partneru dajete do znanja da je u pitanju zamolba, a ne zahtjev ili pokušaj kontroliranja. Tijekom godina, partneri počnu pretpostavljati da mogu drugoj strani reći i "narediti" bilo što, bez korištenja riječi "molim". Ipak, pristojnost i poštovanje su važni čak i i ako više ne pamtite zajednički staž.

2. Hvala! Ova riječ pokazuje da cijenite partnera, pa u kojem god obliku odlučite pokazati i komunicirati uvažavanje, ono što stoji iza riječi "hvala", pozitivno transformira vašu vezu i čini ju snažnom. Svi želimo da nas se cijeni i često se riječ "hvala" ne izgovara dovoljno.  

3. Oprosti! Trebate biti spremni preuzeti odgovornost za svoja djela i riječi ako ste njima povrijedili partnera. Svjesno ili nesvjesno, griješimo, i to često. No kada se potrudite priznati grešku i njezin učinak i pokazati da vam je doista stalo, proces izliječenja odnosa je brži i dovodi do veće povezanosti.  

4. Volim! Recite partneru što volite na njemu, često. Nikome ne smeta čuti što se drugima sviđa na nama. Time fokus zadržavate na dobrim stvarima u vezi i skrećete pozornost s malih sitnica koje vas možda živciraju. I partner će se osjećati pozitivno - dakle, svi ste na dobitku.

5. Kako? Uz ovo pitanje partnera potičete da podijeli svoje osjećaje i misli, bez straha od osuđivanja. Kada nekoga pitate "Kako si došao do tog zaključka?" "dajete mu priliku da objasni svoj stav bez da se osjeća napadnuto i pokušava se obraniti.  Riječ "zašto" potiče drugu osobu na defenzivno ponašanje dok riječ "kako" promiče otvorenu komunikaciju.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!