9 malih tajni uspješnog braka

par stariji iskrena ljubav

Svako desetljeće sa sobom nosi određene poteškoće, od onih vezanih uz djecu i nove poslove do onih vezanih uz starenje. Kako u svakoj etapi održati brak zdravim?

Nedavno istraživanje otkrilo je da čak 72 posto žena u određenom trenutku razmišlja o napuštanju svog partnera. No usprkos svim usponima i padovima gotovo jednak postotak, njih 71 posto, ipak odluči ostati u braku.

1. Pripazite na kilažu
Ako mislite da nakon braka više ne morate voditi računa o izgledu, varate se. Nedavno istraživanje pokazalo je da su osobe koje su u dugim vezama sklonije debljanju. To vodi smanjenoj privlačnosti, slabijem seksualnom životu i uopće nezdravom tjelesnom stanju. Upravo je zato važno voditi paziti na sebe, zdravo se hraniti i vježbati.

2. Napravite financijski plan
Novac je jedan od glavnih razloga razvoda. Stoga bi bilo najbolje, možda čak i prije ulaska u brak, s partnerom utvrditi osnovna pravila po pitanju zajedničkih financija.  Kako biste što bolje funkcionirali, dogovorite se, primjerice tko će plaćati račune ili koliko se novca troši na osobne svari.

obitelj sretna jutro3.  Utvrdite obiteljska pravila
Možda vi i vaš partner imate drugačije poglede na obitelj, djecu i način kako bi vaša zajednica trebala funkcionirati. Najvažnije je da zajedno raspravite ove teme i otkrijete kako zadovoljiti potrebe svih članova, a pri tom ne zaboraviti na sebe i svoju ulogu.

4. Seks kao prioritet – ne navika
Najvažnije je da seks ne stavljate u okvire planiranja. Ako ga tako tretirate, može se vrlo lako pretvoriti u odgovornost, što nije poželjno. Nije bitno koliko često ste intimni, važno je samo da uživate! A što više uživate, manje ste pod stresom!

5.  Budite fleksibilni
Iako sada imate posao, to bi se jednog dana moglo i promijeniti. Stoga je vrlo bitno da kroz sve životne promijene uvijek razgovarate sa partnerom te se dogovarate oko kućanskih poslova i zaduženja. Ako se oko njih složite, na pravom ste putu. Ne zaboravite, karijera i plaća nisu mjerilo vaše vrijednosti!

6. Budite aktivni
Istraživanja su pokazala da parovi koji zajedno vježbaju, uspijevaju održavati zavidnu tjelesnu kondiciju. I ništa manje važno, takvi parovi imaju bolji seks. Stoga odaberite neku aktivnost i zajedno krenite u bolji život!

7. Održavajte prijateljstva
Iako je neke probleme najbolje riješiti iza četiri zida, slobodno se potužite i prijateljima. Ponekad je dobro čuti i drugo mišljenje. Samo pripazite da ne kažete previše, jer bi vam se kasnije moglo obiti o glavu.  

8. Uživajte malo i bez djece
Mnogi su parovi izjavili da im je vrijeme provedeno zajedno, bez djece, bilo mnogo kvalitetnije. Jednom kada djeca odu iz roditeljskog doma, svakako se, bez zadrške, posvetite jedno drugome. S druge strane, nekim parovima upravo taj odlazak predstavlja ozbiljne probleme. Ako niste puno razgovarali prije odlaska djece, sada će ta praznina postati mnogo izraženija.

9. Brinite jedno za drugo
U slučaju bolesti jednog partnera, drugi preuzima ulogu njegovatelja, koja može postati veliki teret za tu osobu. Stoga je bitno da u takvim situacijama potražite pomoć. Za njegovatelje je vrlo bitno da se ne izoliraju, zbog čega su druženja s prijateljima od velike važnosti. Također, pokušajte shvatiti da oboje imate granice te da ih morate poštivati.

Maja Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!