Alergije, kašalj, upala pluća... Sve su to posljedice nečistih klima-uređaja

Shutterstock 263702960

Tijekom ljetnih vrućina, koje su tijekom posljednjih godina praćene i visokim postotkom vlage u zraku, spas se pronalazi u upotrebi uređaja za klimatizaciju prostora.

Ipak, s korištenjem klima-uređaja ne treba pretjerivati. Potrebno je održavati optimalnu razliku između vanjske i unutarnje temperature koja ne bi trebala biti veća od 7°C. Naime, kod prevelike temperaturne razlike dolazi do promjena u kardiovaskularnom sustavu, a problemi se mogu javiti čak i kod zdravih osoba.

Oprezno s klima-uređajima! Mogu biti krivac za išijas, glavobolju, bolove u sinusima...

Optimalna temperatura na kojoj organizam besprijekorno funkcionira trebala bi biti između 24 i 26°C. Sve niže od toga nije zdravo za ljudsko tijelo.

Kako se u klima-uređaju ne bi nakupljale bakterije, gljivice, prašina, pelud itd., potrebno je redovito čistiti i održavati filtere. Posljedice nečistih i zanemarenih klima uređaja mogu biti manje ozbiljne (suzenje očiju, curenje nosa, svrbež poput alergije, glavobolje, kašalj, grlobolje, alergijske promjene na koži, alergije dišnih puteva, prehlada) pa do onih ozbiljnih kao što su upala pluća ili legionarska bolest, koje iziskuju bolničko liječenje i antibiotike. 

Preporuke za pravilno korištenje klima-uređaja:  

1. Razlika između vanjske temperature i one u klimatiziranom prostoru, u pravilu, ne bi trebala biti veća od 7°C. 

2. Održavanje relativne vlažnosti u granicama od 40 do 60%.

3. Redovito servisirati, čistiti i održavati klima-uređaje radi sprečavanja nakupljanja gljivica, bakterija, prašine, peludi itd.

Liječnica savjetuje kako tretirati ubod komarca i svježu ranu

Izvor: Štampar

 Prati nas na Viber Public Chatu!