Aloe vera liječi psorijazu

aloe-vera2

Iako je ljekovitost aloe vere poznata još od davnina, nedavna studija otkrila je da ova biljka ima pozitivan učinak i na psorijazu, autoimunu bolest kože koja se manifestira crvenilom, ljuštanjem i suhoćom kože.

Istraživanja su pokazala da je aloe vera u redukciji psorijaze bolja od uobičajenih steroidnih krema. No, stručnjaci napominju da bi ova biljka ipak trebala biti tek alternativni tretman za blaži ili srednji stupanj ove bolesti.

Istraživanje se usredotočilo na 80 pacijenata, podijeljenih u dvije grupe.  Dok je prva grupa tretirana 70-postotnom kremom od aloe vere, druga je koristila steroidnu kremu. Oni pacijenti koji su koristili steroidnu kremu, na kraju osmotjednog istraživanja imali su manje lezije na tijelu, te su se smirili simptomi psorijaze.

Gdje pronaći aloe veru?

Aloe veru u obliku 70-postotne kreme ili gela možete naći u svim ljekarnama, biljnim ljekarnama i prodavaonicama s kozmetikom. Ako želite biljku aloe veru, potražite je u bolje opskrbljenim cvjećarnicama.

Aloe vera zahvalna je biljka, pa ju vrlo lako možete i sami uzgojiti.  Pobrinite se za pjeskovitu zemlju i dovoljno svjetla. Prskajte je vodom, no imajte na umu da se radi o pustinjskoj biljci kojoj ne treba previše vode.

Kada vam zatreba, otrgnite list, razrežite ga na pola, te lagano ostružite gel kojim ćete se namazati. Aloe vera dobra je i za opekline, ugrize insekata i posjekotine.

M. Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!