Analgetici povezani s poremećajima ritma srca

srce-puls1

Možda su široko korišteni analgetici dobri kada je u pitanju bol, no stručnjaci upozoravaju kako oni mogu poremetiti ritam otkucaja srca.

Uzimanje lijekova protiv bolova može povisiti rizik od fibrilacije atrija, čestog poremećaja srčanog ritma koji je povezan s moždanim udarom i zatajenjem srca.

Srčana aritmija predstavlja odstupanje od regularnih srčanih otkucaja, a najčešći oblik je fibrilacija atrija, čiji simptomi uključuju treperenje srca, nepravilan puls, nedostatak zraka (pogotovo tijekom tjelesne aktivnosti), slabost, umor, vrtoglavicu i bol u prsima. Ovo stanje povisuje rizik od moždanog udara.

Obiteljske veze su presude za fibrilaciju atrija

Danski su stručnjaci proučavali podatke gotovo 360.000 osoba, od kojih je 32.600 imalo dijagnozu fibrilacije atrija. Analizirali su korištenje šest najčešćih lijekova protiv bolova, uključujući ibuprofen, naproksen, diklofenak i celecoksib.

Stručnjaci su ustanovili kako su pacijenti koji su svoje liječenje započeli nesteroidnim protuupalnim lijekovima koji nisu aspirin, poput ibuprofena, izloženi 40 posto većem riziku od fibrilacije atrija ako su svoje liječenje započeli neselektivnim nesteroidnim protuupalnim lijekovima  te 70 posto većem riziku ako su koristili inhibitore ciklooksigenaze-2 (COX-2 inhibitore).

Također, rizik je bio najviši kada su bili u pitanju novi korisnici lijekova: iznosio je čak 46 posto kod novih korisnika nesteroidnih protuupalnih lijekova te 71 posto kod novih korisnika COX-2 inhibitora.

"Iako su naša otkrića robustna, ona ne dokazuju kako su analgetici uzrokovali fibrilaciju atrija. Možda su u pitanju razlike između korisnika ovih lijekova i osoba koje ih ne koriste", smatra Morten Schmidt iz Sveučilišne bolnice Aashus, voditelj studije.

"Trenutno nemamo dovoljno dokaza koji upućuju na uzrok i posljedicu. Ako veza doista postoji, nije jasno bi li ona činila kliničku razliku jer prilično jasno znamo kada se ovi lijekovi trebaju koristiti s oprezom, a kada se ne bi uopće smjeli koristiti", komentirao je dr. Jerry Gurwitz, profesor medicine Sveučilišta u Massachussettsu. Nastavio je kako neselektivne nesteroidne protuupalne lijekove i COX-2 inhibitore ne bi smjeli uzimati pacijenti sa zatajenjem srca ili bubrega, a stariji pacijenti s bolestima srca bi ih trebali uzimati s oprezom.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!