Anemija zbog nedostatka željeza je najčešća anemija dječje dobi!

Mama, dijete, doktor, pregled

Ako ste do sada mislili kako se nedostatak željeza ne može javiti kod mališana, prevarili ste se! Kako pomoći anemičnom djetetu? Odgovor smo potražili kod dr. Milana Mazalina, liječnika opće medicine.

jdr. Milan Mazalin

Naš sugovornik pojašnjava da je anemija zbog nedostatka željeza (sideropenična anemija) daleko najčešća anemija dječje dobi, a nedostatak željeza je najčešći deficit dječje prehrane. Razlog tomu je jednostavan - povećane potrebe za željezom zbog ubrzanog rasta ne podmiruju se hranom.

Rjeđe se anemija razvija zbog gubitka željeza (npr. skrivena krvarenja iz probavnog trakta) ili se željezo u organizmu koristi u druge svrhe tako da ga nema dovoljno za proizvodnju hemoglobina (anemija kronične bolesti/infekta). Ponekad se ovi mehanizmi udružuju, npr. slabiji unos zbog smanjenog apetita u kroničnom infektu.

"To je važno za znati, jer će uspješnost terapije ovisiti o uklanjanju svih uzroka. Relativno jednostavnim krvnim pretragama dijagnosticiramo ova stanja (CKS, Hb, Htc, Fe, UIBC, feritin) te onda pristupamo liječenju. Posebnu pozornost pridaje se pravilnoj prehrani djeteta s naglaskom na uzimanje hrane bogate željezom", naglašava dr. Mazalin. Jedan takav jelovnik možete pročitati ovdje.

On je sastavljen iz šest skupina namirnica koje treba individualno prilagoditi djetetu (količina i broj obroka), a slijedeće činjenice mogu pomoći da što bolje iskoristite željezo koje se nalazi u hrani. S mlijekom i brašnastom hranom nemojte pretjerivati jer, osim što imaju nisku koncentraciju željeza, oslabljuju i reapsorpciju željeza iz crijeva, a mogu dijete energetski zadovoljiti te oslabjeti apetit za ostale namirnice.

j"Meso je najbolji izvor željeza (nalazi se u hem obliku koji se najbolje reapsorbira), a njegov unos možete povećati na dva obroka dnevno. Željezo iz nemasnih izvora (nehemsko) slabije se reaposorbira te ga je korisno kombinirati s vitaminom C (citrusno voće) koje mu pospješuje iskoristivost. Dobar izbor takvog željeza nalazi se prvenstveno u mahunarkama, grah, leća, grašak, zatim u pečenom krumpiru, šparogama, rajčici, kupini, lubenici, grožđicama, soku od šljiva, sušenim breskvama i marelicama. Želim vam dobar tek, i dobru kontrolnu krvnu sliku u dogovoru sa svojim liječnikom", zaključuje dr. Milan Mazalin.

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!