Arterije pretile djece nalikuju žilama odraslih srčanih bolesnika!

pretilost, pretila djeca, pretilo dijete, debljina, junk food

Arterije pretile djece imaju jednak stupanj otvrdnuća kao i odrasle osobe s bolestima srca. Pokazali su rezultati najnovijeg kanadskog istraživanja.

Tamošnji su znanstvenici proučavali 63 pretila sudionika istraživanja u dobi od 13 godina i 55 djece s normalnom tjelesnom težinom. Treba napomenuti da su pretila djeca imala abnormalne rezultate ultrazvučnog testa srca i krvnih žila koji mjere brzinu protoka krvi kroz organizam.

kZnanstvenici su, pri proučavanju sudionika istraživanja, posebnu pažnju posvetili promatranju krutosti njihove aorte - najveće arterije koja prenosi krv bogatu kisikom do svih ostalih arterija.

"Normalna aorta je karakteristična po svom elasticitetu koji ublažava protok krvi. Kad spomenuta elastičnost izostane, dolazi do krutosti aorte - riječ je o pokazatelju razvoja kardiovaskularnih bolesti. Otvrdnuće aorte je povezano s kardiovaskularnim problemima i preranom smrti. Aorte pretile djece nalikuju žilama koje su prošle kroz ubrzani proces starenja", izjavio je autor istraživanja dr. Kevin Harris iz Dječje bolnice smještene u Vancouveru.

Stručnjaci tvrde kako će tek buduća istraživanja ispitati može li se otvrdnuće arterija kod pretile djece anulirati pomoću kvalitetnije prehrane i redovitog vježbanja.

"Svjesni smo da postoji povezanost između nezdravog stila života i bolesti srca. Naša djeca su u opasnosti. Loša prehrana i neaktivnost prijete njihovom zdravlju i dobrobiti. Djeci moramo vlastitim primjerom pokazati da je zdravlje na prvom mjestu", zaključili su stručnjaci.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!