Bijela boja ne štiti najbolje od sunca!

plaza, obitelj

Ako ste mislili kako bijela boja najbolje štiti od sunca, varate se! Crvena i plava boja najbolje štite od štetnih UV zraka.

Mlijeko za sunčanje koje nanosimo u ljetnim mjesecima nije jedini način na koji možemo zaštititi svoju kožu od lošeg utjecaja sunčevih zraka. Dnevna krema za lice, sunčane naočale, pa čak i odjeća koju nosimo mogu znatno utjecati na naše zdravlje.

Kada govorimo o odjeći, bitni su i boja i materijal. Lagani materijali ne štite našu osjetljivu kožu koliko bi trebali. Katalonski su stručnjaci proučili pitanje odjeće i zaštite od UV zraka.

Odabrali su tri vrste tkanine koje nisu obojene i koje su imale tri početna stupnja UV zaštite ovisno o načinu tkanja. Zatim su tkanine obojili u različite nijanse plave, crvene i žute, te izmjerili koliko je UV zračenja apsorbirano i reflektirano.

Zaključili su kako crvena i plava boja funkcioniraju bolje nego žuta, jer blokiraju UV-B zrake koje su najštetnije. Stupanj zaštite je povećan kako su nijanse bile tamnije i intenzivnije. Ako je početni stupanj zaštite bio visok kod materijala svjetlije nijanse, tamnije je nijansa ponudila još veće poboljšanje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!