Blizanci češće dobivaju rak kože

blizanci

Osobe s istim genetskim sastavom imaju sličan oblik oštećenja kože zbog sunca, zaključili su istraživači Medicinskog Case Western Reserve fakulteta u Clevelandu, nakon što su pregledali mnoge blizance.

Kako biste znali što vas čeka, pogledajte lica svojih roditelja i ustanovite izgledaju li mladoliko pod stare dane ili ne.

Dok ne možemo apsolutno ništa napraviti kako bismo utjecali na gene, postoji nešto na što možemo utjecati i spasiti svoju kožu od bora i smanjiti rizik od razvijanja raka kože: možemo promijeniti određene životne navike. Čak se 40 posto promjena kože povezanih sa starenjem odnosi na izlaganje sunce, a ne na genetski profil, pokazalo je najnovije istraživanje blizanaca objavljeno u časopisu Archives of Dermatology.

Dugotrajno izlaganje suncu uzrokuje fizičke i strukturalne promjene kože koje ju oštećuju. Dok su sitne bore znak uobičajenog procesa starenja, koža koju je oštetila sunčeva svjetlost ima izraženije bore, točkice pojačane pigmentacije ili gubitak pigmentacije zbog proširenih kapilara na licu.

Težina umanjuje izgled bora

Istraživaču su prikupili podatke 65 para blizanaca koji su prisustvovali festivalu blizanaca u Twinsburgu, američkoj državi Ohio. Odgovorili su na pitanja vezana za tip njihove kože, povijest raka kože u obitelji, pušenje, konzumaciju alkohola i težinu.

Blizanci su dijelili sličnu vrstu oštećenja kože, međutim drugi su vanjski faktori bili izrazito povezani s oštećenjem kože: povijest raka kože i često pušenje. S druge strane, piće je povezano s manjim oštećenjem kože, dok nije bilo nikakve veze između težine i bora.

"Težina postaruje ljude, ali također skriva oštećenje kože jer ona popuni lice. Salo na licu popunjava kožu, stoga debeli ljudi ne izgledaju kao da imaju mnogo bora ", objašnjava doktorica Jonette Keri, izvanredna profesorica dermatologije pri Medicinskom fakultetu u Miamiju.

Ono što je iznenadilo istraživače jest viši postotak raka kože kod blizanaca – čak osam posto, za razliku od stope pojave raka kože kod opće populacije koja iznosi 0,5 posto.

Stručnjaci se nadaju kako će njihovi rezultati pomoći osobama u promjeni nekih navika koje su štetne za zdravlje njihove kože i spriječiti oštećenje kože zbog vanjskih utjecaja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!