Budite uporni u borbi protiv gljivica stopala

atletsko stopalo.jpg (toenailbuddy.com)

Gljivična infekcija stopala (Tinea pedis) jedna je od najčešćih zaraznih kožnih bolesti uopće.

Gljivica Trichophyton uzrokuje crvenilo, koža svrbi, puca i ljušti se. Uobičajeno mjesto "napada" su stopala, točnije prostor između nožnih prstiju koji je obično vlažan i idealan za razmnožavanje gljivica. No, infekcija ne mora biti ograničena samo na ovo područje: gljivice također mogu napasti kožu na glavi, ostavljajući za sobom okrugla, crvena, prhutava mjesta, isto tako i trbuh, gdje izaziva svrbež i oticanje kože.

Žene su zaštićenije od ove napasti nego muškarci. Možda zato što često nose otvorene sandale, te su im prsti suhi i izloženi zraku, dok muškarci uglavnom nose zatvorene cipele i tenisice.   

StopalaGljivice se normalno nalaze na našoj koži, samo je pitanje ostalih čimbenika kada će se one aktivirati i množiti. Stručnjaci u te čimbenike ubrajaju genetsku osjetljivost, pad imuniteta ili pojavu zdravstvenih problema kao što su lišajevi, astma i peludna hunjavica. U biti, nema pravila. Neki su ljudi jednostavno osjetljiviji na gljivice od ostalih.

Infekcija se liječi lokalnim nanošenjem antimikotika (sredstava koje ubijaju gljivice) koji se mogu kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta. Ako se ne reagira na samom početku infekcije, samo jedna kura terapije neće biti dostatna da se riješite ove dosadne bolesti. Dermatolog će propisati ponovljenu terapiju, a u težim slučajevima i oralni lijek.

Kako bi izbjegli infekciju, vodite računa o higijeni stopala. Redovito se tuširajte, te svaki put temeljito osušite stopala i prostor između prstiju suhim ručnikom. Kada ste u zatvorenom, nastojte nositi otvorene cipele ili papuče – budite bosi što više vremena.

Ako imate gljivičnu infekciju, nakon tuširanja dezinficirajte kadu. Nemojte dijeliti ručnik ni s kim, a sokne perite u vrućoj vodi. Redovito nanosite puder na stopala, koji će pokupiti vlagu.  Ukoliko su vaša stopala zaražena, gljivice će se isto tako nalaziti u cipelama. O tome vodite računa i dezinficirajte ih svakodnevno lizlom, sprejem ili puderom protiv gljivičnih infekcija.

Borba protiv gljivica često može biti dugotrajna i pacijenti mogu biti izluđeni sporim napredovanjem terapije. Stoga se preporuča pravodobna reakcija, jer u protivnom terapija može potrajati mjesecima.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!