Bundeve ubijaju bakterije!

bundeva-noc-vjestica

Kože bundeva, koje su ovih dana sveprisutne ususret Noći vještica, djeluju štetno na mikrobe i gljivice! Još jedan razlog zašto bi trebali prihvatiti ovo narančasto povrće.

Prečestom uporabom antibiotika, bakterije postaju otpornije na njihovo djelovanje. Možemo reći kako se prilagođavaju brzinom svjetlosti. Njihova prečesta konzumacija stvara suprotan učinak – bakterije postaju otpornije na bolesti, a mi ostajemo bez lijeka.

Iako nije toliko popularna kod nas kao što je u zapadnim zemljama, bundeva se dugo koristila kao narodni lijek, a sada su liječnici dokazali kako ima antibiotsko svojstvo.

Znanstvenici su iz bundevine kože izolirali protein koji sprječava rast mikroba, uključujući čestu gljivicu kandidu. Ako se namnože, ove gljivice uzrokuju dugotrajne infekcije genitalnih organa, a česte su kod naših najmlađih – uzrokuju pelenski osip. Više o kandidi možete pročitati u Vitinom članku Gljivične infekcije: Kandidu treba ozbiljno shvatiti.

Znanstvenici bi mogli razviti protein bundeve odgovoran za zaustavljanje kandide u prirodni lijek za gljivična oboljenja ljudi. Također se pokazao učinkovitim kod nasada bilja, stoga bi se mogao koristiti kao fungocid u poljoprivredi.

K. Horvat

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!