Cirkulirajuće stanice tumora povisuju rizik relapsa raka

stanica-rak-virus-bakterija-tumor-1

Žene s metastazirajućim rakom dojke čije stanice tumora cirkuliraju krvotokom nakon prvog kruga liječenja živjet će kraće, tvrde francuski stručnjaci.

Cirkulirajuće stanice tumora se otkinu od tumora i "pobjegnu" u krvotok. One tako mogu doputovati do svih organa i tamo stvoriti nove tumore.

Nekoliko je istraživanja pokazalo kako je veći broj cirkulirajućih stanica tumora povezan s povećanim rizikom povrata raka dojke, pa i smrti zbog ove maligne bolesti. Međutim, u istraživanju francuskih znanstvenika pokazano je kako ove stanice mogu predvidjeti prognozu čak i ako se uzmu u obzir drugi markeri preživljavanja.

Jednako tako, istraživači Instituta Curie Sveučilišta Descartes u Parizu smatraju kako bi se cirkulirajuće tumorne stanice mogle koristiti za praćenje tijeka liječenja, tj. reagira li bolesnica na terapiju ili ne.

Stručnjaci su u studiju uključili gotovo 270 žena čiji se rak dojke proširio na ostatak tijela (metastazirao), a koje su primale kemoterapiju. Prije liječenja dvije su trećine ispitanice imale jednu ili više cirkulirajućih stanica tumora, a 44 posto je imalo pet ili više. Dvije godine poslije, rak je napredovao kod 95 posto žena koje su imale pet cirkulirajućih stanica tumora, u odnosu na 70 posto žena s manjim brojem ovih odvojenih stanica.

Žene s pet ili više cirkulirajućih stanica tumora bile su izložene 90-postotnom riziku pogoršanja stanja i 2,5 puta sklonije umiranju.

Tri godine poslije, oko pet posto žena bez cirkulirajućih stanica je imalo relaps, usporedno s 85 posto žena s ovim stanicama. Preživjelo je 96 posto žena bez cirkulirajućih stanica tumora, a preživjelih žena s više ovih stanica je bilo 93 posto.

Nakon tri kruga terapije, broj cirkulirajućih stanica je pao više kod žena koje su primile kemoterapiju i lijek Avastin, u odnosu na ispitanice koje su tretirane samo kemoterapijom.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!