Ekstrakt kore bora štiti od retinopatije

oko

Nakon samo tri mjeseca tretmana piknogenolom, većina kliničkih pacijenata u ranom stupnju dijabetičke retinopatije je prijavila značajna poboljšanja u vidu i oticanju mrežnice.

Talijanski istraživači sa Sveučilišta Gabrielle D`Annunzio su ustanovili kako antioksidant piknogenol, koji se dobiva iz francuskih morskih pinija, može ublažiti simptome povezane s ranim stadijem dijabetičke retinopatije.

Dijabetičari mogu izbjeći retinopatiju i zadržati dobru cirkulaciju u mrežnici uz pomoć ovog ekstrakta.

Dijabetička retinopatija je četvrti po redu uzrok legalne sljepoće u razvijenim zemljama svijeta, tvrdi dr. sc. Nadežda Bilić, specijalistica oftalmologije. Radi se o promjenama na mrežnici (retini) oka koje su posljedica šećerne bolesti, odnosno djelovanja povećane razine šećera u krvi na krvne žile mrežnice.

U bilo kojem stadiju dijabetičke retinopatije može doći do pojave edema u makuli (bubrenje tkiva u području žute pjege) što dovodi do iskrivljenja slike promatranog predmeta i smanjenja vidne oštrine.

Od 46 dijabetičara s ranim stajm retinopatie skoji su uključeni u istraživanje, 24-ica su tretirana ekstraktom kore bora jednom dnevno kroz tri mjeseca, dok je 22 dobilo placebo. Čak je 75 posto ispitanika iz prve skupine osjetilo poboljšanje vida, dok niti jedan iz placebo skupine nije zamijetio pozitivne rezultate.

"Naše istraživanje sugerira kako piknogenol mpže poboljšati cirkulaciju krvi u mrežnici i smanjiti edeme ako se uzima u ranoj fazi bolesti. Tako se poboljša vid pacijenata", zaključio je Robert Steigerwalt, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!