Endometrioza povećava rizik za rak jajnika!

karcinom-jajnika-jajnici

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su žene koje muči endometrioza sklonije razvoju raka jajnika.

Endometrioza je stanje od kojeg u svijetu pate milijuni žena reproduktivne dobi. Uzrokuje ju prisustvo sluznice endometrija na pogrešnim mjestima, umjesto na mjestu gdje bi se normalno trebala nalaziti. Čvorići endometrija često se tako nalaze u jajnicima, jajovodima, na unutrašnjim stijenkama zdjelice koja zapravo predstavlja najdonji dio trbušne šupljine.

kEndometriotični čvorići mogu biti prisutni i na stijenkama vagine, pa čak i u plućima i mozgu. Ti čvorići su vrlo osjetljivi na hormonske promjene do kojih dolazi tijekom svakog menstrualnog ciklusa.

Endometrioza se povezuje s neplodnošću pa bi, ako ništa drugo, to trebao biti dovoljno jak razlog da svaka žena koja za vrijeme menstruacija trpi jake bolove i ima neke druge od spomenutih simptoma svakako o tome porazgovara sa svojim ginekologom kako bi se otkrio uzrok tih problema.

Rak jajnika poznat je kao tihi ubojica, jer se kod mnogih žena simptomi pojavljuju tek u uznapredovaloj fazi bolesti. Glavni faktori rizika uključuju obiteljsku povijesti bolesti, dijagnosticirani rak dojke i pojavu mjesečnice u ranoj dobi. Većem su riziku izložene i žene koje imaju višak kilograma ili koriste hormonsku nadomjesnu terapiju.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The Lancet Oncology.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!