Europski ortopedi rad hrvatskih kolega ocijenili su najboljim

ortoped, lijecnik, kosti

U konkurenciji 4700 znanstvenih radova iz cijele Europe istraživanje hrvatskih liječnika proglašeno je najboljim na Europskom kongresu ortopeda i traumatologa održanom u Barceloni.

Priznanje istraživanju, koje je sa svojim timom vodio prof. dr. sc. Robert Kolundžić iz Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, pokazao je da pacijenti nakon ugradnje umjetnog zgloba nisu zaštićeni od tromboemoblijskih incidenata uobičajenim lijekom varfarinom, kako će pojasniti ovaj liječnik.

Do deset posto pacijenata

To znači da, primjerice po ugradnji umjetnog kuka, spomenuti lijek ne štiti pacijenta od stvaranja tromboze što je teška posljedica koja se događa u oko pet do deset posto operiranih s tim da lijek primaju svi jer je tromboprofilaksa obvezna.

Naš je rad prikaz loše smjernice tromboprofilakse u hrvatskim zdravstvenim ustanovama u kojima se ugrađuju umjetni zglobovi. Ciljano su obrađeni pacijenti iz Klinike za traumatologiju i vidjeli smo da s tim lijekom pacijentima nije adekvatno sprečavano stvaranje tromboze, a on se automatski daje svima. Nakon ovog istraživanja mi smo u Traumi promijenili tu praksu i smjernice stručnog društva prema kojima sada postupamo.

Personalizirana medicina

Najveći rizik za nastanak tromboembolijskih incidenata poslije ovih zahvata, ali i prijeloma i ozljeđivanja u području zgloba kuka, jest 30 dana nakon kojih više nema opasnosti za njega no varfarin nije funkcionirao u prvih 30 dana jer treba vrijeme da se istitrira te treba voditi računa i o ishrani pacijenta koji ne smije primjerice jesti ništa zeleno budući da takva hrana izaziva blokadu tog lijeka, objašnjava prof. Kolundžić s kojim su u ovom istraživanju sudjelovali liječnici Marijana Šimić Jovičić, Maja Đinkić, Simona Marončić, Tadija Petrović, Tomislav Crnković i Vladimir Trkulja.

Izuzev ove nagrade na istom je stručnom događanju članom znanstvenog odbora krovnog europskog udruženja za artroskopiju i koljeno imenovan liječnik iz Hrvatske, doc. dr. sc. Damir Hudetz, ortoped Specijalne bolnice Sv. Katarina. Generalno, trendovi u ortopediji i traumatologiji koje iz Barcelone prenosi prof. Kolundžić jest jasno usmjeravanje na personaliziranu medicinu te uvođenje IT tehnologije u ovu struku.

Standardni implantati se polako zamjenjuju upravo s personaliziranim 3D isprintima, a tendencija je da se mora raditi na promociji, edukaciji i prevenciji zdravlja muskuloskeletnog sustava, poručuje prof. Kolundžić.

Ivana Rimac Lesički     

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!