Juvenilni idiopatski artritis: Upala zglobova koja se javlja do 16. godine života

ZH članak JI

Bolan ili otečen zglob nije rijetka pojava u dječjoj dobi. Najčešće se radi o prolaznom stanju uzrokovanom ozljedom ili reakcijom organizma na neku bezazlenu infekciju.

Ako traje duže, mora pobuditi sumnju u kroničnu bolest te je, zbog mogućeg razvoja kronične reumatološke bolesti, potrebno zakazati pregled kod dječjeg reumatologa.

Što je juvenilni idiopatski artritis?

Juvenilni idiopatski artritis (JIA) je zapravo skupina bolesti kojima je zajedničko obilježje upala zgloba nepoznatog uzroka, a koja nastaje do navršene 16. godine života. Uz astmu, epilepsiju i šećernu bolest tipa 1, to je jedna od najčešćih kroničnih bolesti dječje dobi, javlja se u 1 do 2 slučaja na 1000 djece.

Prema međunarodnoj podjeli, ovisno o broju zahvaćenih zglobova i prisutnosti imunoloških faktora, dijeli se u sedam podtipova. Uzrok ove bolesti je nepoznat, iako je prema dosadašnjim istraživanjima poznato da se radi o neprimjerenoj imunološkoj reakciji organizma na neki vanjski faktor (upala, stres ili sl.) u genetski predisponirane djece.

Takva reakcija uzrokuje upalu koja, u slučaju neliječenja, može završiti trajnim oštećenjem zgloba. Bolest nije nasljedna, ali su poznate neke promjene na genima uz koje je vjerojatnost pojave artritisa veća.

Koji su simptomi JIA?

Najvažniji simptomi su oteklina, ograničeni i bolni pokreti u zahvaćenom zglobu te umor malaksalost, bljedilo, osip i povišena temperatura. Ovisno o zahvaćenom zglobu, kod bolesnika se javlja šepanje, otežano hodanje, saginjanje, pisanje, češljanje i obavljanje svakodnevnih poslova. Školska djeca ne mogu brzo pisati, zaostaju na nastavi tjelesnog odgoja i teško prate vršnjake.

Mlađe dijete neće znati objasniti što ga boli i smeta, pa će možda biti razdražljivo, plačljivo, odbijat će hodati, trčati, tražit će da ga se nosi ili vozi u kolicima. U bolesnika kod kojih je zahvaćen zglob čeljusti, bit će otežano žvakanje, uzimanje hrane i obavljanje higijene usne šupljine, što može povećati rizik razvoja karijesa. Djeca koja boluju od JIA imaju veću vjerojatnost pojave autoimune upale srednjeg oka tzv. uveitisa te su uz reumatološke kontrole potrebne i redovite kontrole oftalomologa.

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, povišenih vrijednosti upalnih krvnih nalaza, nekada prisutnih, pozitivnih, reumatoloških krvnih testova iako u dječjoj dobi, za razliku od odraslih, ti testovi često znaju biti negativni.

Potrebno je obaviti i radiološke pretrage. Najjednostavnija, najjeftinija i najmanje štetna je ultrazvučna pretraga mišićno-koštanog sustava gdje se jasno može vidjeti izljev u zglobu i upala unutarnje zglobne ovojnice, tzv. sinovitis. Po potrebi se mogu učiniti dodatne pretrage poput magnetske rezonance, radiografskog snimanja, kompjuterizirane tomografije ili scintigrafije kostiju.

Sve navedene pretrage ne služe postavljanju dijagnoze, već imaju svrhu isključivanja drugih bolesti. Važno je razlučiti da li se radi o kroničnom artritisu, o prolaznom tzv. reaktivnom, zatim septičnom artritisu, kojeg najčešće uzrokuju bakterije, ili su promjene na zglobovima znak maligne bolesti poput zloćudnih tumora kostiju ili leukemije.

Kako se postavlja dijagnoza i kako se liječi JIA?

Po postavljanju dijagnoze kreće liječenje. Princip liječenja u dječjoj, ali i odrasloj reumatologiji je princip „korak više“ (engl. step-up), a započinje nesteroidnim protuupalnim lijekovima (npr. ibuprofen, naproksen, indometacin, meloksikam). Ako bolesnik ne odgovori na takvo liječenje, prelazi se na drugu liniju, koja uključuje lijekove koji modificiraju tijek bolesti, a u koje spadaju lijekovi poput metototreksata i sl.

Ako dijete ne odgovori povoljno na takve lijekove, mogu se uključiti tzv. biološki lijekovi, neki citotoksični lijekovi i sl. Kortikosteroidi se u suvremenom liječenju JIA koriste kao „vezna“ terapija, kojom se premošćuje vrijeme u kojem počinju djelovati lijekovi druge i treće linije. Mogu se primjenjivati u zglob ili sistemski (npr. na usta ili preko infuzije). Nije preporučena duga primjena kortikosteroida budući da ta terapija može utjecati na pojačani apetit, povisiti vrijednosti šećera u krvi ili krvnog tlaka, utjecati na rast i raspoloženje i sl. Fizikalna terapija važan je dio liječenja u reumatologiji, kako u odrasloj, tako i u dječjoj.

Po smirivanju upale zgloba, odmah se započinje s tretmanom da bi se izbjegle trajne posljedice poput ukočenog zgloba ili smanjenje snage i mase mišića. Uz ove mjere liječenja, važna je redovita tjelovježba, raznovrsna i redovita prehrana, puno odmora i sna te sudjelovanje u uobičajenim aktivnostima, karakterističnima za dob djeteta. Sve to doprinosi normalnom rastu i razvoju djeteta, što je glavni cilj liječenja.

Ne postoje posebne preporuke za prehranu, preporuča se raznovrsna, sezonska i lokalno uzgojena hrana, a od dodataka, poželjno je konzumirati vitamin D ili željeza u adekvatnim dozama. Sve dodatne i alternativne metode liječenja bilo bi dobro prije početka raspraviti s djetetovim liječnikom.

Liječenje JIA je timsko jer u njemu sudjeluju i pedijatrijski reumatolozi, oftalmolozi, fizioterapeuti, nutricionisti, psiholozi, medicinske sestre, pedagozi i po potrebi radni terapeuti. Uz ovakav pristup prognoza takvih bolesnika je dobra, uz redovite kontrole i suradnju djeteta, roditelja i liječnika velika je vjerojatnost da će dijete živjeti punim životom ne razlikujući se od vršnjaka.

Tekst: prim. Mandica Vidović, dr. med., specijalist pedijatrijske reumatologije, KBC Sestre milosrdnice

Literatura:

Giancane G, Consolaro A, Lanni S i sur. Juvenile idiopathic Arthritis: Diagnosis and

treatment. Rheumatol Ther. 2016 Dec;3(2):187-20

Giancane G, Consolaro A, Lanni S i sur. Juvenile idiopathic Arthritis: Diagnosis and

treatment. Rheumatol Ther. 2016 Dec;3(2):187-20

Giancane G, Consolaro A, Lanni S i sur. Juvenile idiopathic Arthritis: Diagnosis and

treatment. Rheumatol Ther. 2016 Dec;3(2):187-207

Giancane G, Consolaro A, Lanni S i sur. Juvenile idiopathic Arthritis: Diagnosis and treatment. Rheumatol Ther. 2016 Dec;3(2):187-207

Crayne CB, Beukelman T. Juvenile Idiopathic Arthritis: Oligoarthritis and Polyarthritis.Pediatr Clin North Am. 2018 Aug;65(4):657-674.

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!