Kada stara ljubav ponovno postane nova ljubav!

par-zajednicki-zivot-useljenje-sreca-ljubav

Priznajte, kad god čujete da je neki par ponovno zajedno, pomislite "da, kao da će to potrajati". Ako veza pukne, očito je postojao neki problem pa je teško zamisliti da će drugi put biti bolje i uspješnije.

SrećaOvo je posebno točno ako je prekid bio ružan i težak. Ne bi li oba partnera trebala naučiti nešto iz  prethodnih iskustava i nastaviti dalje?

Ne nužno, kažu stručnjaci. Možda je ranije bilo problema, no vrijeme provedeno odvojeno može u konačnici zbližiti par i vezu učiniti dugoročno uspješnijom – ako su glavni problemi uspješno riješeni.  Naravno, postoje i neka "pravila ponovljene veze"  uz koja možete povećati šanse za uspjeh u drugoj rundi!

Malim koracima naprijed

Teško je zakočiti i usporiti kada se silno trudite nadoknaditi svo izgubljeno vrijeme i uživati u onom starom osjećaju zaljubljenosti. No, priznali vi to ili ne, oboje ste se promijenili i trebat će vam još neko vrijeme dok se ponovno potpuno ne upoznate. Stručnjaci savjetuju da na istu vezu – drugi puta, gledate kao na potpuno novu vezu. Iako se žurite ponovno uživati u zajednički provedenim danima važno je stati  i razmisliti o tome zašto želite biti zajedno. Jednako kao što biste se upitali i da se radi o bilo kojem drugom partneru, a ne samo onome koji vam je otprije poznat.

Razgovarajte o prošlim problemima...

Razgovarajte o nekim većim stvarima koje želite učiniti drugačije ovaj put – ali pripazite da ne zvučite prijeteći ili nehotice postavite ultimatum.  "Stvarno bi me učinilo sretnom ili puno značilo ako...", dobar je način na koji možete uvesti staru temu u razgovor. I ovaj put zaozbiljno poradite na lošim navikama. Ako je njemu smetalo vaše stalno kašnjenje, počnite dolaziti na vrijeme. Ako je vama smetalo njegovo kasnonoćno ostajanje vani koje nikada ne bi javio, ukažite mu na to jasno i glasno.

Sreća

Samo pripazite! Birajte bitke kada su u pitanju stare razmirice jer biste se u suprotnom mogli naći ponovno na početku.  

... i krenite naprijed

Dobra strana prekida je da vas je to iskustvo vjerojatno učinilo jačom osobom. Stručnjaci napominju da svaki put kad prekinemo s nekim iznova učimo kako živjeti svoje vlastite živote. Dakle, bez obzira jeste li odvojeno vrijeme proveli učeći novu borilačku vještinu ili s novom ljubavi, usvojili ste novu perspektivu koja vas čini boljima i snažnijima. 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!