Kako dati otkaz na ljubazan način?

Otkaz

Ako ste pripadnik ljudskog roda i ako radite duže od mjesec dana, vjerojatno imate viziju strasnog i teatralnog napuštanja posla. Znajte da je vaša ideja loša!

Većina osoba u određenom periodu života sanjari o preokretanju šefovog stola, lupanju njegovim vratima ili jednostavnim ne dolasku na posao. Ove namjere su simptom svega samo ne idealnog radnog mjesta. Loš posao možete tolerirati samo dok ne pronađete nešto bolje.

posaoA jednom kad to ostvarite, odmah možete najaviti svoj odlazak. Donosimo neke smjernice:

  • Izbjegnite potrebu da gestukulirate rukama. Naslađivanjem nećete steći prijatelje među kolegama koje ostavljate iza sebe, a postoji šansa da ćete opet raditi s njima.
  • Bez obzira je li vam na poslu bilo lijepo ili ste mrzili svaki trenutak proveden tamo, odlazak će vam ostaviti gorak okus u ustima. Vaša pismena ostavka će tu igrati veliku ulogu. Stoga riječi koje ćete koristiti trebaju biti pristojne i bez osjećaja mržnje. Ostavka mora biti kratka. U njoj trebaju biti naznačeni vaši razlozi za odlazak i otkazni rok, uključujući i datum do kada ćete raditi. Možete izraziti želju da nađete zamjenu ili da pomognete u uhodavanju novog kolege. Otkaz dajte nadređenom i to osobno. Dajte mu kopiju otkaznog pisma.
  • Nemojte ostaviti dojam da ste spremni za protuponude. Mnoga poduzeća danas imaju politiku ne pokušavanja uvjeravanja zaposlenika da ostanu na poslu ako isti da otkaz. Nikada, baš nikada, nemojte reći da tražite posao gdje će vas se više cijeniti.
  • Neka poduzeća nude i razgovor na odlasku, kojim pokušavaju dobiti informaciju zašto dajete otkaz. Svakako budite izravni, ali budite oprezni. Ne izdvajate osobe samo zbog toga što ste ljuti. Moguće je biti jednako konstruktivan i izjavom tipa: "Upravljačkom timu je potreban direktniji pristup", umjesto izjave: "Marko je totalna ljenčina". Ako vas upitaju za točne detalje, recite ih, ali neka vam namjere budu konstruktivne.

Stoga pamet u glavu i pravac u šefov ured!


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!