Kako očuvati povjerenje u vezi?

par, stariji par, sreca, veza, zagrljaj

Stručnjak dinamike međuljudskih odnosa i utjecaja stresa na veze Rob Vaux donosi vam nekoliko savjeta kako očuvati povjerenje u vezi i iznova naučiti komunicirati otvoreno s partnerom.

1. Ponašajte se predvidljivo. Dok je određena doza spontanosti uvijek dobrodošla u vezi, dugoročno povjerenje izvire iz pouzdanosti i predvidljivosti. Neočekivana promjena navika, poput dolaska kući u različito vrijeme nego obično ili nagli interes za neke aktivnosti partnere probude iz kolotečine, što može dovesti do sumnji ili gubitka povjerenja. Budite svijesni svojih navika – ako ih naglo promijenite, objasnite partneru kako se ne mora brinuti.

2. Nemojte biti tajnoviti. Iskrenost je jedan od bitnijih temelja veze. Mnogi se brinu kako će povrijediti partnera ako otkriju neku neugodnu tajnu. Zato vjeruju kako je neke stvari bolje prešutjeti. Tajne škode povjerenju jer ako se trudite nešto sakriti, to znači da ste svijesni loših stvari koje ta tajna može prouzročiti. Otvoreno komunicirajte o svojim osjećajima i željama kako biste najbolje učvrstili povjerenje i povezanost u vezi. Budite taktični i pouzdajte se u partnera.

3. Naglašavajte diplomaciju kod neugodnih tema. U svakoj se vezi pojave stresne i neugodne situacije, gotov svakodnevno. Ako je vaš partner asertivan i ljut, držite svoju stranu i "obranite" se, ali nemojte bit invazivni, nemojte ostaviti dojam kao da napadate partnera. Ostanite smireni i ne dopustite emocijama da vas preuzmu. Govorite uvjerljivim glasom i dopustite partneru pravo na njegovo mišljenje. Oboje moate znati kako imate pravo na svoje osjećaje i mišljenje, bez osuđivanja druge osobe.

4. Nemojte se bojati dati do znanja što vas smeta. Kompromis je ključ svake uspješne veze, ali i kompromis ima svojih granica. Ako stalno dajete, a dobivate malo zauzvrat, osjećat ćete se zakinutima, vjerovat ćete kako vam partner duguje više. Jednom kada se sve takve negativne emocije nakupe i vi "puknete”, bit će prekasno. Prije nego li se to dogodi, jasno i glasno recite što vas smeta, što trebate od partnera. Nemojte osuđivati njegovo ponašanje, možda nije ni svijestan svog ponašanja. Konstruktivnim razgovorom zajedno analizirajte problem i predložite rješenje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!