Kako operacijom smanjiti rizik povrata raka dojke?

operacija-kirurgija-lijecnik3

Žene koje boluju od raka dojke mogu smanjiti svoje izglede povrata bolesti ako im pri operaciji liječnici osim tumora odstrane i malu količinu zdravog okolnog tkiva.

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke, od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2300 žena, a umre ih 900.

Istraživanja stručnjaka Bolnice Good Hope iz Birminghama su pokazala kako se šanse povrata raka dojke, najčešće maligne bolesti u svijetu, mogu smanjiti za više od 90 posto ako se barem dva milimetra okolnog zdravog tkiva kirurški ukloni zajedno s tumorom. Rezultati su bolji što se više zdravog tkiva ukloni. Ovakva je operacija obično vrlo uznemirujuće iskustvo, a mnogi će se specijalisti truditi spasiti što više zdravog tkiva zbog estetskih razloga.

Ako samo jedna tumorna stanica ostane u tijelu jer nije zahvaćena operacijom, ona se krvotokom može "nastaniti" bilo gdje u tijelu i tamo stvoriti metastaze. Tada rak postaje teži za pobijediti.

U britansku su studiju bilo uključeno 300 žena: ako im je uklonjeno najmanje dva milimetra zdravog tkiva, bile su izložene 2,4 puta smanjenom riziku povrata raka dojke, u odnosu na 35 postotni rizik povrata ove maligne bolesti ako je odstranjen jedan milimetar okolnog tkiva.

Ovi se rezultati odnose na invazivni rak dojke, međutim, ne i na neinvazivni oblik raka.

"Pacijentice koje su podvrgnute operaciji očuvanja dojki sklonije su povratu raka, a količina okolnog tkiva koje se također uklanja, zvana slobodnom marginom, u dalje je kontroverzna", izjavio je dr. Stephen Ward, voditelj istraživanja.

Studija je objavljena u časopisu International Journal of Clinical Practice.

Stručnjaci ponudili formulu za zaštitu od raka dojke

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!