Kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao?

razgovor za posao, ured

Najvažnije je smiriti se i sabrati. Ako tražite posao i ne možete govoriti od nervoze, poslodavac će vas odbaciti kao osobu s malo samopouzdanja ili nikakvim socijalnim vještinama.

Nedavno istraživanje Sveučilišta u Teksasu potvrdilo je kako je prvi dojam zaista točan. Ljudi su skloni brzim prosudbama na temelju vrlo malo informacija, stoga se potrudite i osigurajte dobre dojmove na prvu loptu.

Najvažnije je smiriti se i sabrati. Ako tražite posao i ne možete govoriti od nervoze, poslodavac će vas odbaciti kao osobu s malo samopouzdanja ili nikakvim socijalnim vještinama. Na svu sreću, možete smiriti živce i sabrati misli prije razgovora za posao u nekoliko laganih koraka.

1. Uranite

Nikako nećete ostaviti dobar dojam ako zakasnite na razgovor za posao. Razmislite o dijelu grada u koji idete: ima li parkirnih mjesta, kakva je gužva u određeno doba dana i sl. Ako stignete prije zakazanog sastanka, moći ćete lakše složiti misli u glavi, bit ćete smireniji i nećete ubrzano disati zbog žurbe.

intervju

2. Dišite

Duboko dišite. Vježbe disanja sjajno djeluju na opuštanje mišića cijelog tijela, te ćete se tako lakše usredotočiti na ono što je bitno. Polako udišite zrak na nos i izdišite ga na usta. Vježbajte ovakvo kontrolirano disanje minutu ili dvije.

3. Odaberite svoju mantru

Čak i ako niste osoba koja meditira, odaberite neku kratku riječ ili frazu koja ocrtava vaš cilj i ponavljajte ju. Vaša mantra može biti "samopouzdanje", "mir", "imam posao" ili "uspio sam". Moć pozitivnog mišljenja i sugestije je jaka!

4. Opustite mišiće

Dok čekate svoj red na sastanak, budite svjesni svakog svog mišića i redom ih opuštajte: vrat, ramena, ruke, trbuh, leđa, noge... Dok razmišljate o mišiću, opustite ga ili zamislite ruke kako ga masiraju.

5. Pripremite se

Saznajte što više informacija možete o tvrtci u koju dolazite: čime se bavi, koji su projekti iza nje, koji dijelovi poslovanja trebaju pomoć ili tko ju vodi. Pretpostavite koja će vam pitanja biti postavljena i pripremite upečatljive odgovore na njih. Ponesite sa sobom životopis i popis svih projekata na kojima ste radili, jednako kao i pismo preporuke bivšeg poslodavca.

6. Opet dišite

Usredotočite se na smirenje i opuštanje. Ako počnete hiperventilirati čim vas potencijalni poslodavac pozove u svoj ured, sak prethodni trud će propasti i ostavit ćete loš dojam. Dišite, usredotočite misli na razgovor i iskreno se osmjehnite. Uspjeh vam je zajamčen!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!