Kako si pomoći kod simptoma očne alergije?

umivanje

Ukoliko niste sigurni da se radi o alergiji ili se simptomi pogoršavaju usprkos navedenim mjerama, obavezno posjetite liječnika. Ne koristite kortikosteroidne kapi na svoju ruku!

Sezonski alergijski konjunktivitis najčešća je očna alergija. Obično se pojavljuje u sklopu tzv. peludne groznice koja se stručno naziva sezonski rinokonjuktivitis. Iako sezonski konjuktivitis nije posebno opasan po oči, neugodni simptomi svrbeža, natečenosti i suzenja oka jako smanjuju kvalitetu života pogođenih osoba. U usporedbi s bakterijskim i nekim virusnim konjunktivitisima, intenzitet crvenila spojnica kod alergija je nešto manji. Sezonski konjunktivitis najčešće je potaknut pojavom peludi nošene zrakom tijekom proljeća i ljeta.

Kako si možete pomoći kod pojave simptoma?

1. Ne trljajte oči! Trljanjem potičete upalu i pogoršavate stanje. Uz to, moguća su i oštećenja rožnice koja su izrazito bolna i mogu oslabiti vid. Postoji nekoliko načina kako si možete pomoći kod napada svrbeža:

  • odmah stavite obloge čiste hladne vode ili kocke leda omotane čistom gazom na oči. Nikako ne stavljajte obloge od kamilice, budući da i ona može biti uzročnik alergija! Isto vrijedi i za med i druge životinjske proizvode!
  • kapajte umjetne suze, poželjno bez konzervansa, kako bi isprali alergene iz očiju.

2. Izbjegnite dodir s peludi koliko god je to moguće:

  • što manje izlazite iz kuće i ne otvarajte prozore od auta, posebice u danima kada je koncentracija peludi u zraku visoka
  • uključite klima uređaje u domu ili u autu. Većina modernih uređaja ima mikrofiltere koji zadržavaju velik dio peludi.
  • pokušajte smanjiti izlaske iz kuće u ranojutarnjim satima zbog viših koncentracija peludi (biljke otpuštaju najviše peludi u oko 5 h ujutro)

3. Skinite odjeću koju ste nosili izvan kuće i otuširajte se čim se vratite - (is)perite kosu prije spavanja.

4. Ukoliko bolujete od peludne groznice, na vrijeme počnite uzimati antihistaminske tablete. Prema preporuci liječnika te redovito ispirite nos fiziološkom otopinom

5. Ukoliko ste alergični na grinje, životinjsku dlaku ili spore gljiva, pokušajte ih izbjeći ili ukloniti koliko god je to moguće:

  • uklonite tepihe i zavjese, pogotovo iz spavaće sobe
  • češće usisavajte, koristeći usisavače s mikrofilterima ili vodom
  • po potrebi nabavite pročistače zraka
  • u sezoni alergija, nemojte puštati kućne ljubimce u spavaću sobu
  • pokušajte smanjiti vlagu u zraku,  ukoliko je potrebno i nabavom posebnih uređaja

6. Ukoliko znate na koje peludi ste alergični, peludni kalendar bit će vam iznimno koristan u ranom prepoznavanju početka sezonskog alergijskog konjunktivitisa.

Dr. Adrian Lukenda

Autor teksta:

Adrian Lukenda, spec. oftalmologije
Očna poliklinika Opto centar

 Prati nas na Viber Public Chatu!