Kemoradioterapijom do većih izgleda preživljavanja raka vrata maternice

bol, glavobolja, zena, starija zena

Kombinacija lijekova i radioterapije povećave šanse preživljavanja žena koje boluju od raka vrata maternice.

"Ustanovili smo čiste dokaze da dodavanje kemoterapije radioterapiji poboljšava izglede za preživljavanje, jednako kao i za preživljavanje bez bolesti. Ovo su učinkovite i cijenom prihvatljive terapije koje su presedan za druge potencijalne pristupe", tvrdi Claire Vale u ime Odjela za klinička istraživanja Medicinsko-istraživačkog vijeća u Londonu.

Istraživači su analizirali podatke 15 prethodnih studija s ukupno 3.452 žene. Ustanovili su da pacijentice koje su primile kemoradioterapiju imaju više šansi živjeti dulje nakon terapije. Pet godina nakon liječenja, 66 od 199 žena je preživjelo kemoradioterapiju, u odnosu na 60 od 100 koje je prošlo samo radioterapiju.

Također, liječenje koje je obuhvatilo kemoradioterapiju smanjilo je šanse recidiva raka ili njegovog širenja na druga područja.

Stručnjaci su došli do još jednog zaključka, na temelju manjeg broja istraživanja,prema kojem nastavljanje terapije lijekovima nakon kemoradioterapije dodatno poboljšava izglede za preživljavanjem, međutim potrebno je još istraživanja koja bi potvrdila ovakve pozitivne rezultate.

Rak vrata maternice je drugi po redu najčešći rak u zapadnome svijetu. Svake godine oko 60.000 žena razvije ovu zloćudnu bolest u Europi, dok 30.000 umre. Najnoviji podaci pokazuju kako više od 225.000 žena živi s ovom bolešću (u fazi liječenja ili ne). U Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godišnje oboli preko 400 žena, a zbog neredovitih pregleda više od 200 dama ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest.

Kemoterapija podrazumijeva liječenje raka kemijskim sredstvima koja uništavaju zloćudne stanice, a kemoterapija koja se primjenjuje istovremeno sa zračenjem se naziva kemoradioterapija.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!