Klistir - kada, kako i zašto se primjenjuje

Bolnica sestra krevet pacijent

Klizma je postupak kojim se pomoću uvedene fleksibilne rektalne sonde ili katetera primjeni u debelo crijevo propisana otopina. Grčka riječ klyster (klysteros) znači brizgaljaka, štrcaljaka, a klyzo – pljuskati, ispirati, prati).

Od nje dolazi riječ klistir, u istom značenju, kao i glagolska izvedenica - klistirati - to jest ubrizgavati klizmu, odnosno toplu vodu u debelo crijevo radi izazivanja pražnjenja stolice.Po količini sadržaja i načinu primjene razlikuju se visoka i niska klizma. Mala klizma traje 2 - 5 minuta, dok je vrijeme primjene visoke klizme 10 minuta. Osnovno obilježje postupka je polako i oprezno izvođenje. Svakoj hranjivoj, dijagnostičkoj i terapeutskoj klizmi prethodi klizma za čišćenje ili ordinirani laksativ.

Kada primijeniti klistir?

Klistir se najčešće koristi kad postoji potreba za izvođenjem zahvata kolonoskopije, a bolesnik ima osjećaj da se nije dobro očistio uz prethodne laksative, laktulozu, purgative. Ako bolesnik ide na kolonoskopiju tada je davanje klizme samo pomoć u odstranjivanju ostataka stolice u završnom dijelu debelog crijeva. Klizmu primjenjujemo i kod hitnih intervencija (pojava dotoka svježe krvi na rektum), zatim kod konstipacije koja traje više od pet dana ili u svrhu davanja ljekovitih klizmi kod upalnih bolesti crijeva. Međutim, po preporuci liječnika klizmu također primjenjujemo prilikom operativnih zahvata u abdomenu te prije porođaja. Osnova davanja klizme u svrhu pražnjenja crijeva je voda, a u nju možemo dodati laktulozu, glicerin i parafin.

Prije nego li se krene s postupkom potrebno je utvrditi identitet bolesnika i indikaciju za izvođenje postupka uz primjenu 5 pravila podjele lijekova: pravo vrijeme, pravi način, prava doza, pravi bolesnik, pravo mjesto).

Nedavni kirurški zahvati na rektumu, krvarenje, prisutnost fistula i dekubitusnih rana, također su kontraindikacija za primjenu klizme dok prisutnost izraslina u crijevima zahtjeva dodatan oprez.

Kada postupak krene potrebno je uputiti bolesnika u osnovni način djelovanja klizme, moguće neželjene ishode, upozoriti ga da odmah obavijesti o istima, potrebna je suradnja, povjerenje, pozitivno reagiranje prije i nakon zahvata. Ukoliko se klizma primjenjuje kod djece, potrebno je objašnjenje u skladu s djetetovom razvojnom razinom uz uključenje roditelja - razumljivost, neslaganje, otklanjanje straha, stjecanje povjerenja, te lakša izvedba postupka.

Položaj izvođenja

Odrasli se postavljaju u Simsov položaj na lijevome boku s desnim koljenom pod kutom od 45° ili u položaj na lijevome boku bez savijanja koljena, odnosno s nogama privučenim prema prsima. Položaj ovisi o fizičkoj kondiciji bolesnika, dobi te naravno i bolesnikovoj želji ili najudobnijem položaju na temelju vlastitih osjećaja ili prijašnjih iskustava.

Djeca se postavljaju u položaj na leđima s podignutim nogicama uvis, ili bočno u stranu. Mogu se postaviti i s koljenom prsni lakatni položaj zbog lakšeg izvođenja postupka i kontrole nad kretnjama zdjelice. Koljeno prsni položaj preporučuje se za veću djecu zbog potrebe ispiranja gotovo cijelog donjeg kolona. Neudoban je i preporučljiv do maksimalno 10 minuta.

Da bi se osigurala privatnost, oko ležaja je potrebno staviti pokretne paravane, pokriti bolesnika ručnikom ili nekim drugim pokrivalom, ostavljajući otvoren pristup analnoj regiji. Privatnost poboljšava bolesnikovu udobnost, smanjuje osjećaj srama i omogućuje lakše izvođenje samog postupka. Tehnike opuštanja tijekom davanja klizme zbog redukcije grčeva omogućuju relaksaciju i postizanje distrakcije. Pravilnim punjenjem sustava minimalizira se mogućnost ulaska zraka u probavni sustav te samim time mogućnost pojave abdominalnih grčeva.

Klistiranje je završeno - što sada?

Ukoliko je moguće uvijek treba isteći cijela količina propisane tekućine. Klizma se ne prekida dok nije isteklo 3/4 ukupne količine tekućine, hitnost defeciranja je pri takvom postupku minimalizirana.

Važno je upozoriti bolesnika da zadrži tekućinu koliko god je moguće – uspravni sjedeći položaj pomaže eliminaciji tekućine i djelomičnoj defekaciji. Nužno je pomoći bolesniku pri vraćanju u željeni položaj ili pri odlasku u toalet. ​

Autor: Gordana Tanger bacc. sestrinstva
          Jadranka Brljak  mag. sestrinstva (MNS)

Foto: Shutterstock

Znate li za koji prirodni laksativ? Pokušajte s ovom biljkom - Dragoljub - ukrasna biljka koja čuva zdravlje

 Prati nas na Viber Public Chatu!