Kriza sedme godine

par veza problemi

Sedam ste godina zajedno, dovoljno da biste mogli živjeti u ljubavi i skladu. Ili da se osjećate umorno i zasićeno. Kriza je na pomolu. Kako biste ju izbjegli ili ublažili, morate se promijeniti prije nego što bude kasno. Kako? Pokušajte ovako.

Seks bez radosti

kUvijek u bračnom krevetu, uvijek u istim položajima, uvijek u isto vrijeme. Nakon nekoliko godina zajedničkog života, erotika gubi okus novosti i otkrića. Mnogi pomišljaju da njihov partner nije najbolje što im se u tom smislu moglo dogoditi, a prijevara je nerijetko jedini izlaz.

Savjeti:
• Samo nakon dužeg vremena i prakse od seksa se dobiva najbolje. Stalna veza jedina je garancija za vođenje ljubavi bez inhibicija, prepuštajući se najsmionijim maštanjima. Provjerite!

Žal za prošlim vremenima

Strast je splasnula, ponekad osjećate dosadu i želite ponovo biti u središtu pažnje, kao i u prvim danima vaše veze. Osjećate veliku nostalgiju za prošlošću i čini vam se da je ono što osjećate i doživljavate danas samo njezina blijeda sjena.

Savjeti:
• Procijenite ljubav. I najuspješnije veze imaju potrebu za generalnim obnavljanjem. Bliskost koju sada dijelite s partnerom bila je nezamisliva na početku veze. Ne vjerujete? Najbolje je da provjerite. Ubrzo ćete se uvjeriti da nijedno od vas više ne pati od strahova, pretjeranih očekivanja, srama ili pretjerane zabrinutosti bilo koje vrste.

Kad dijete ne dolazi

kČekanje djeteta koje kasni može izazvati brojne probleme. Partner koji se osjeća odgovornim nerijetko pati od dubokog osjećaja krivnje. A druga mu polovica pritom, svjesno ili nesvjesno, može pogoršati stanje.

Savjeti:
• Iako je to teško prihvatiti, dijete koje nikako ne dolazi, ne treba postati problem, a još manje tabu. Važno je o tome razgovarati s partnerom i, istodobno, promatrati svoj odnos na pozitivan način, iako nikako ne uspijevate imati potpunu obitelj.
• Uspostavite ravnotežu. Naučite se davati jedno drugome. Živjeti s nekim znači i prihvatiti sva ograničenja veze. Tko drugome ne oprašta nemogućnost rađanja ili začinjanja djeteta, uništava sve što je pozitivno u toj osobi i u vezi s njom. Nastojte biti pošteni.
• Potražite pomoć. Ustanovite li kako nema šanse da imate vlastito dijete, razmišljajte o usvajanju.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!