Kviz: Kako je otkriven penicilin i tko je prvi primijenio anesteziju?

anestezija Shutterstock 175398194

Provjerite svoje znanje o velikim medicinskim otkrićima.

1. Na današnji dan 1955. godine umro je Alexander Fleming, škotski biolog koji je otkrio penicilin. Koje su okolnosti doprinijele tom velikom otkriću?

a) bolest njegove kćeri

b) nered u njegovom laboratoriju

c) putovanje u daleki Tibet

2. Znate li koje je godine Fleming za svoje epohalno otkriće nagrađen Nobelovom nagradu za medicinu?

a) 1945.

b) 1947.

c) 1951.

3. Anesteziju je prvi put, 1846. godine, u Bostonu primijenio William Morton koji je prigodom jednog zahvata koristio eter. On je bio:

a) ginekolog

b) kirurg

c) zubar

4. Pronalazak cjepiva do danas je spasio milijune života. Prvo cjepivo otkrio je britanski liječnik Edward Jenner koji je 1796. godine napravio cjepivo protiv:

a) dječje paralize

b) hripavca

c) velikih boginja

5. Za otkriće strukture DNK zaslužni su James Watson i Francis Crick koji su otkrili da DNK, molekula života koja je odgovorna za prenošenje genetske informacije, ima oblik dvostruke zavojnice. Koje je to bilo godine?

a) 1953.

b) 1963.

c) 1973.

6. Tvorcem bakteriologije smatra se francuski znanstvenik koji je otkrio uzročnika bjesnoće i cjepivo protiv nje. Njegovo ime je:

a) Luc Montagnier

b) Louis Pasteur

c) Georges Cuvier

7. Enovid 10 ime je lijeka koji se u prodaji našao 9. svibnja 1960. godine. Riječ je o:

a) kontracepcijskoj piluli

b) antibiotiku za upalu pluća

c) lijeku protiv tuberkuloze

8. Znate li koje je godine Wilhelm Conrad Röntgen otkrio X-zrake, čime je počela era tehnike medicinskog snimanja?

a) 1890.

b) 1895.

c) 1900.

9. U svojedobnoj anketi koju je proveo British Medical Journal na listi najvećih medicinskih dostignuća našla su se i otkrića o rizicima pušenja. Znate li koje je godine upravo British Medical Journal objavio prvu studiju koja je upozorila na vezu pušenja i raka pluća?

a) 1973.

b) 1965.

c) 1950.

10. Kultura tkiva, tj. rast i uzgoj tkiva u laboratorijima zadnjih je godina sve više u primjeni kao metoda liječenja, ali i kao važan dio kliničkih istraživanja. Od koje godine ona postoji?

a) 1907.

b) 1947.

c) 1967.

Pripremila: Bojana Radović

Foto: Shutterstock

Točni odgovori: 1. b, 2. a, 3. c, 4. c, 5. a, 6. b, 7. a, 8. b, 9. c, 10. a     

 Prati nas na Viber Public Chatu!