Meditacija pomaže ženama s rakom dojke

Meditacija, strarija zena

Transcendentalna meditacija smanjuje stres i poboljšava emocionalnu i mentalnu dobrobit pacijentica oboljelih od raka dojke, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Dvogodišnje je pokusno testiranje uključilo 130 pacijentica čija se dob kretala od 55 godina pa naviše.

meditacija One su slučajnim odabirom dodijeljene ili transcendentalnoj meditacijskoj grupi ili uobičajenoj kontrolnoj grupi. Kvaliteta njihovog života je procjenjivanja svakih šest mjeseci.

"Emocionalan i psihosocijalan stres doprinosi početku i napredovanju raka dojke, ali i umiranju od karcinoma. Moja poruka glasi: počnite meditirati već danas kako biste spriječili, ali i izliječili bolest," izjavio je autor istraživanja Sanford Nidich s američkog Instituta za prirodnu medicinu i prevenciju.

"Tehnika transcendentalne meditacije smanjuje stres i poboljšava emocionalnu dobrobit te mentalno zdravlje kod starijih pacijentica s rakom dojke. Žene koje su sudjelovale u istraživanju izjavile su kako su meditiranje doživjele kao vrlo jednostavnu i zanimljivu tehniku. Osim što smanjuje stres, meditiranje poboljšava cjelokupnu kvalitetu života," dodao je Nidich.

"Liječnici bi svakako trebali razmisliti o uvođenju transcendentalne meditacije kao pomoćne metode za oporavak pacijentica s rakom dojke. Vjerujem da ovaj pristup zaslužuje više pažnje", kazala je koautorica studije dr. Rhoda Pomerantz, šefica gerontologije u bolnici Saint Joseph.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!