Morate li se slagati s njegovim prijateljima?

prijatelji-rostilj-zabava-par-veza

Da, dovoljno je teško biti na istoj "valnoj duljini" s partnerovim roditeljima. Što onda reći o dobrim odnosima s njegovim braćom i sestrama i najboljim prijateljima? Radi se o ljudima koji imaju velik utjecaj na osobu koju volite, ali i na vaš ljubavni život.

Iako se na filmu ovakve situacije prikazuju krajnje smiješno, no sa sretnim završetkom, u stvarnosti mogu biti sve, samo ne duhovite. Postići dobre odnose s obitelji vašeg odabranika ponekad nije niti najmanje jednostavno.

DruženjeNeovisno o tome mrzite li partnerovog brata ili sestru, odnosno najboljeg prijatelja, jedna činjenica ostaje ista: braća i prijatelji važni su na način na koji vi nikada nećete biti. Kako sve obitelj i društvo može utjecati na vašeg partnera?

1. Zajednička povijest. Rana iskustva u životu i zajednička sjećanja mogu zbližiti članove obitelji i prijatelje. Te osobe vas poznaju od malih nogu i znaju vašu povijest, vaše probleme, emocije i osobine. I sami znate kako je ponekad lakše reći sestri: "Da, znaš kakva je mama!", nego to isto pokušati objasniti partneru.

2. Povezanost. Ako ste i sami bliski s braćom i sestrama i povjeravate im se, znate koliko su oni važni. Poznavali su vas nekada i poznaju vas sada. S njima lakše dijelite detalje iz ljubavnog i intimnog života, nego što možete činiti s roditeljima. Svi imamo potrebu za pripadanjem, prihvaćanjem i razumijevanjem, a upravo su bliski prijatelji i članovi obitelji onaj dio života koji je uvijek bio tu i uvijek će biti.

3. Povjerenje i oslonac. U mnogim obiteljima brat ili sestra mogu postati bolji "povjerenici" nego roditelji. Ako vi ili vaš partner imate takav odnos sa svojim bratom ili sestrom, znate kako je njihovo odobravanje jako važno. Često osobe s članovima obitelji analiziraju vezu do detalja, te prepriičavaju probleme ili sitne stvari koje ih živciraju kod partnera.

ProblemS ovim ljudima doista trebate ostvariti dobar odnos i ostaviti pozitivan dojam – čak i ako ih objektivno previše ne simpatizirate.  Ponekad ćete se sigurno osjetiti izostavljeno, ako se povedu razgovori o "starim danima" ili posebnim anegdotama.  Evo nekoliko savjeta kako potaknuti bolje odnose s braćom, sestrama i bliskim prijateljima:

1.  Prihvatite činjenicu kako njegovi braća i sestre i društvo ne moraju postati i vaši najbliži prijatelji. Vaš cilj je postići slaganje na formalnoj razini i upoznati se s njima do te mjere da vam nije neugodno u njihovoj blizini. I ne zaboravite, dobar odgoj i komplimenti uvijek su na cijeni.

2. Pripazite kako ne biste postali ljubomorni na odnos koji vaš partner ima s drugim, njemu važnim, osobama. Te su veze uspostavljene prije nego što ste ga vi poznavali i jake su s razlogom. Uključite partnerovu obitelj u vaše proslave i rođendane, ili im se s vremena na vrijeme javite. Naučite pokoju informaciju o njihovim interesima.

3. Zamolite ih za pomoć oko nekih stvari. Ljudi se vole osjećati važnima, potrebnima i cijenjenima.

4. Odvojite vrijeme kako biste doista "osjetili" dinamiku i povezanost vašeg partnera i njegove obitelji i prijatelja, prije nego počnete donositi nasumične sudove.  

Večera5. Nemojte se žaliti na sitnice. U ozbiljnijim situacijama koje ugrožavaju vezu, poput prekomjernog pijenja ili veće svađe, s partnerom trebate razgovarati o mogućim rješenjima i načinima zajedničkog svladavanja teškoća. No, izbjegavajte nepotrebno kritiziranje, upiranje prstom i kukanje kad god vam se učini da ste u nekoj situaciji preskočeni.

6. Najvažnije, razmišljajte logično. Nemojte se zapetljati u mrežu između partnera i njemu dragih ljudi. Nemojte se upuštati u njihove međusobne svađe i pokušavatiti voditi partnerove bitke. Radije pitajte želi li pomoć, jer malo tko voli neželjene upadice sa strane. Vi ste tu za podršku, a ne kritiziranje i najbolje je partnera pustiti da sam riješi sve probleme i svađe u kojima se trenutno nalazi.

 D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!