Mozak ima ključ ranih znakova glaukoma

oko

Glaukom je bolest oka pri kojoj osjetljivost očnog tlaka uzrokuje oštećenje mrežnice i optičkog živca u perifernom vidnom polju, te napreduje prema središtu. Ako se ne dijagnosticira u ranijoj fazi, može dovesti do sljepoće.

Calkinsova su istraživanja pokazala kako je glaukom nalik drugim bolestima središnjeg živčanog sustava. On tvrdi kako rezultati mijenjaju način na koji razmišljamo o glaukomu i mogu imati globalne implikacije što se tiče terapeutika.

Kombinirajući novo saznanje o tome gdje se javljaju prve ozljede neurona kada je u pitanju glaukom s činjenicom da se pojava ozljede povećava s godinama, Calkins je dobio uvid u način na koji se javlja gubitak senzorne funkcije pri normalnom starenju.

Obično se terapija za glaukom fokusira na snižavanje očnog tlaka unutar oka, međutim, nedavno je istraživanje pokazalo novi smjer – koncentriranje na neurološke aktivnosti u središtu mozga gdje optički živac stvara svoje prve veze.

"Ovo je vrlo uzbuđujuće i pokazuje kako moramo uzeti u obzir puno više od samog oka – i mozak, kako bismo pokušali shvatiti bolesti koje dovode do sljepoće, kao što je glaukom", optimističan je Paul Sternberg, pročelnik oftalmologije i vizualnih znanosti na Očnom institutu Vanderbilt.

Calkinsov je tim ustanovio kako je prvo prekinuta povezanost između optičkog živca i mozga. "Kada biste pratili bolest dovoljno dugo, s vremenom bi optički živac, a zatim i mrežnica pokazali znakove degeneracije. Stoga degeneracija djeluje i obratno. Počinje u mozgu i napreduje natrag do mrežnice, pa u posljednjem stupnju bolesti strukture oka koje su najbliže oku posljednje `zakažu`", objasnio je Calkins.

Njegov tim radi na razvijanju lijekova koji mogu poboljšati ili povratiti komunikaciju između optičkog živca i središnjeg dijela mozga.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!