Mudre strategije koje spašavaju vezu!

par-sreca-ljubav-seks-veza4

Malo osjećaja u životu može nadmašiti onaj kada pronađete savršenog partnera. No, romansa nije uvijek kao u filmovima. Ljubav je istovremeno i izazov i ponekad nosi određenu težinu.

Je li i vaša veza skrenula u "krivu ulicu"? Donosimo šest strategija koje će vas vratiti na pravi put!  

Sretan parRiješite konflikt

Jedna 20-godišnja studija, koju je proveo Gottman Institute iz Seattlea, pokazala je kako je najvažniji faktor koji znači uspjeh ili raspad braka – sposobnost para da se nosi sa svađama i problemima. U dobroj vezi oba supružnika komuniciraju otvoreno, izražavaju osjećaje, razlike i ljutnju. Stručnjaci ističu kako je ključ u tome da se konflikti i sukobi ne smiju pretvoriti u napade.

Vratite intimnost

Brojne studije potvrđuju kako uspješni parovi imaju kvalitetan seksualni život. Kako biste ojačali vezu s partnerom, zaštitite svoju vezu od upadica s radnog mjesta ili obiteljskih obveza. Naravno, iako je seks važan, zapamtite kako nije jedini oblik intimnosti koji je važan. Ponekad su upravo male sitnice te koje čine razliku – primite partnera za ruku tijekom šetnje, ili ga jednostavno zagrlite dok gledate omiljenu seriju.  

Potrudite se

Prema jednom istraživanju koje je proveo centar Pew Research, nakon vjernosti i zdrave seksualne veze, dijeljenje kućanskih poslova na listi je stvari koje čine brak uspješnim. Parovi se trebaju jednako truditi oko zajedničkih poslova, a u nekim slučajevima raspored podjele obveza može vam pomoći da se još bolje uskladite. I ne zaboravite zahvaliti kada vam partner pripomogne u nečemu, jer se osobe tada osjećaju cijenjenima i vrijednima.  

RučakBudite realistični

Sretni parovi imaju realistična očekivanja od veze, tvrdi istraživanje sveučilišta Ohio State. Studija je pokazala kako su parovi koji su puno očekivali od veze, ali nisu imali razvijene komunikacijske vještine, tijekom vremena bili sve manje i manje zadovoljni brakom. No, osobe s malim očekivanjima na početku braka  nisu se razočarali po pitanju zadovoljstva vezom, kako je brak odmicao.  

Pobijedite dosadu

Za mnoge parove bračni život nakon nekog vremena postaje rutina. Probudite se, idete na posao, vratite se kući, legnete. Američka udruga psihologa tvrdi kako se parovi protiv dosade trebaju boriti humorom i smijehom. Iako medeni mjesec ne traje dovijeka, važno je u ljubavnom životu zadržati barem dio romantike prisutne u počecima.

Održavajte zdrav razmak

Vjerovali ili ne, neki stručnjaci kažu kako s partnerom ne biste trebali biti najbolji prijatelji. Iako se ova kombinacija u teoriji čini uspješnom, pripazite, jer možete završiti živeći s cimerom, a ne seksualnim partnerom. Ne morate baš sve raditi zajedno ili razgovarati o svemu.Odvojite vrijeme za prijatelje i obitelj, i potaknite partnera da učini jednako.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!