Multiformni glioblastom je kombinacija bolesti

mozak-mozdani-udar-1

Ekipa američkih znanstvenika identificirala je četiri različita podtipa tumora mozga, svaki s jedinstvenim molekularnim karakteristikama. Radi se o otkriću koje potencijalno može dovesti do razvoja ciljane i učinkovitije terapije.

"Studija je ustanovila i kako svaki podtip multiformnog glioblastoma može početi od različitih vrsta stanica, što znači kako svaki zahtijeva jedinstven pristup", kaže voditelj studije, doktor Neil Hayes sa sveučilišta North Carolina, a prenosi časopis Cancer Cell.

MozakNo, nova otkrića neće utjecati na način kako liječnici trenutno pristupaju tumoru mozga.  

Multiformni glioblastom (GBM) brzo se širi na druge dijelove mozga, te time otežava liječenje. Većina ljudi s ovom vrstom tumora umre u razdoblju od 14 mjeseci nakon dijagnosticiranja. Proteklih je godina GMB dijagnosticiran trojici na svakih 100,000 Amerikanaca.

Hayesova ekipa analizirala je uzorke 206 pacijenata koje su dio Cancer Genome Atlas mreže - projekta koji sponzorira vlada kako bi se uočile sve DNA aktivnosti kod raznih vrsta raka.  

Tumori mozga su svi izgledali slično, no postojale su razlike koje prije nisu bile uočene, kaže Hayes.  

"Objasnimo to ovako; zamislite da nikada niste znali razliku između auta i kamioneta, i tek odjednom shvatite da se radi o različitim stvarima", kaže Hayes.  

Nakon što su identificirani podtipovi GBM-a, stručnjaci su tragali za karakteristikama svake od ove četiri bolesti, a pronašli su niz specifičnih obilježja svake podvrste tumora.  

Studija je ustanovila i kako svaka podvrsta tumora reagira drugačije na kemoterapiju i radijaciju. Pacijenti s jednim tipom GBM-a liječeni agresivnom kemoterapijom i radijacijom podliježu bolesti 50 posto sporije nego pacijenti liječeni manje agresivnim tretmanima.

No, ovaj efekt nije bio toliko prisutan kod druga dva podtipa, te uopće nije primijećen kod četvrtog podtipa, kažu stručnjaci. Rezultati studije također ukazuju na činjenicu kako su neke vrste lijekova učinkovite kod određenih podtipova tumora mozga, dok druge nisu, zaključuju stručnjaci.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!