Na zdravlje očiju mislite cijele godine!

Sunce, zastita, suncane naocale

Poznato je da koža može zadobiti opekline ako ste predugo na suncu, no jeste li znali kako se isto može dogoditi i vašim očima? Stručnjaci upozoravaju kako prevelika izloženost UV zrakama i kratkovalna svjetlost, primjerice od ekrana ili kompjutera, mogu oštetiti vaše oči i voditi gubitku vida.

Ovaj podatak ne smije vas brinuti samo u ljetnim mjesecima - sunce utječe na vaše oči tijekom cijele godine, što znači i u zimskim mjesecima i tijekom aktivnosti poput skijanja i sanjkanja.

Kratkotrajna izloženost suncu može uzrokovati opekline na očima i upale rožnice. Dugotrajna izloženost sunčevim zrakama, bez odgovarajuće zaštite može voditi tumoru očnog kapka, kataraktu ili makularnoj degeneraciji.   

Zato svaki put kada krenete obilno nanositi kremu za zaštitu od sunca, poduzmite potrebne korake i zaštitite i oči.

Slijedite šest koraka za zaštitu očiju od sunca!


1. Nabavite dobre naočale: Dobre naočale, koje vam nude 100 postotnu zaštitu od UVA i UVB zraka, su nužne. Birajte onaj oblik naočala koji će vas zaštititi i od sunca koje se probija s lijeve i desne strane naočala. I nemojte se zavarati bojom ili cijenom naočala – sposobnost blokiranja UV zraka ne ovisi o cijeni ili tamnoj nijansi stakla. I jeftiniji modeli mogu pružiti učinkovitu zaštitu.  

2. Nemojte računati na leće: Samo kontaktne leće nisu dovoljne kako bi se oči zaštitile od sunca. Čak i ako vaše leće imaju UV zaštitu, uvijek nosite i naočale.

3. Nosite šešir ili kapu: Kapa može zakloniti i ograničiti pristup UV zrakama koje dopiru iznad ili sa strane naočala. Birajte šešire tamnih boja i širokog oboda jer nude maksimalnu zaštitu.

4. Vodite računa o mjestu i vremenu: Naočale i šešir, odnosno kapu posebno je važno nositi između 11 i 14 sati kada je UV zračenje na vrhuncu ili kad god provodite vrijeme vani i na uzvisinama. Također, nemojte zaboraviti naočale kada ste vani na snijegu ili u vodi; odbljesak sunca o ove površine može pojačati štetan efekt.  

5. Ne gledajte direktno u sunce: Gledanje direktno u sunce, čak i tijekom pomrčine sunce, izlaže oči radijaciji, a to može voditi privremenom gubitku vida.

6. Poništite nastalu štetu: Jednom kada je kronično oštećenje nastalo, najčešće je nepovratno. No, jedno je istraživanje pokazalo kako dnevno uzimanje antioksidativnih vitamina može pružiti određenu zaštitu osobama koje spadaju u rizičnu skupinu po pitanju senilne makularne degeneracije. Za sada nije poznato mogu li ti vitamini također poništititi štetu koju je na očima izazvalo pretjerano izlaganje suncu.  

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!