Napredak u liječenju leukemije starijih osoba

leukemija1

Učinkovitija kemoterapija i "sofisticirani plan promatranja pacijenata" postigli su odličan uspjeh kod tinejdžera koji su se liječili zbog akutne limfoblastne leukemije u Dječjoj istraživačkoj bolnici St. Jude u Fort Worthu.

Riječ je o terapiji za najčešći oblik dječjeg raka, a stručnjaci su uspjeli smanjiti razdor preživljavanja između mlađih i starijih bolesnika. Ukupna stopa preživljavanja povećana je za 30 posto kada su u pitanju pacijenti stari između 15 i 18 godina!

Istraživači su usporedili dugoročnu stopu preživljavanja pacijenata koji su liječeni između 2000. i 2007. godine posebnim protokolom smišljenim u bolnici i podatke pacijenata koji su liječeni prije. Oko 50 posto starijih pacijenata koji su liječeni između 1991. i 1999. godine bilo je izliječeno, usporedno s više od 88 posto pacijenata, starih od jedne godine do 14 koji su liječeni u isto vrijeme. Međutim, ukupna stopa preživljavanja starijih pacijenata je porasla na 94 posto kod "novijih" bolesnika!

Ne samo da je veći broj pacijenata u novijem režimu liječenja preživio nego su i imali manje ozbiljnih posljedica liječenja, uključujući sekundarni rak i neplodnost, istaknuo je dr. Ching-Hon Pui, voditelj Odsjeka onkologije bolnice St. Jude. Objasnio je kako je tajna u režimu "Total XV", kojim je drastično smanjeno oslanjanje na lijekove koji su povezani s ovim nuspojavama.

Novi je protokol također zamijenio zračenje mozga kemoterapijom, što se pokazalo dobrom strategijom sprječavanja relapsa bolesti i smanjilo je rizik kasnijih neuro-kognitivnih problema. "Ne samo da smo povećali stopu izlječenja, nego smo i poboljšali dugoročnu kvaliteti života bolesnika", zaključio je Pui.

Leukemija

Mnogi ljudi smatraju leukemiju rakom krvi. Ustvari, to je rak koštane srži - 'tvornice' u kostima gdje se stvaraju krvne stanice. 

Do leukemije dolazi kada se u tijelu počinu stvarati očigledno promijenjena bijela krvna zrnca. U tom procesu smanjuje se količina zrelih krvnih zrnaca. Zrnca su '"romijenjena" jer ne mogu propisno sazrijeti. Ta nesposobnost da se postigne zrelost je glavni poremećaj u leukemiji. Te bebe ili nezrele stanice se nakupljaju u tijelu, ne odumiru i ne mogu se potrošiti, piše portal Hrvatske udruge leukemija i limfoma.

Osobe koje razviju akutnu limfoblastnu leukemiju nakon 14. godine imaju manje izgleda za preživljavanjem nego mlađi bolesnici. Stariji tinejdžeri su skloniji visokorizičnim podtipovima ove bolesti, a njihove stanice tumora su otpornije na suvremene lijekove za tretiranje raka.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!