Novi test predviđa stupanj agresivnosti raka prostate

lijecnik, pregled, pacijent, bolesnik, bolest

Najnovija verzija standardnog testa za rak prostate poboljšava predviđanja koji muškarci trebaju isti čas započeti liječenje, a koji nemaju agresivni brzonapredujući oblik ove maligne bolesti.

Osnovni test za rak prostate mjeri razinu prostata specifičnog antigena (PSA), no ne može razlikovati oblike raka koji polako rastu i mogu biti ostavljeni na miru i agresivnih tumora koji su opasni po život i zahtijevaju liječenje.

Točnije, PSA je enzim 34-kDa serin proteaza koji se luči iz prostatičnog tkiva. Određuje se u krvnom serumu i nalazi se kod svih muškaraca koji imaju funkcionalnu prostatu. PSA je specifičan za prostatu i njegovo povišenje ne znači nužno kako osoba boluje od raka prostate, s obzirom da upala i dobroćudno uvećanje prostate mogu povisiti razinu PSA.

Novi test mjeri razinu tri različita PSA u krvi, a u kombinaciji s godišnjom biopsijom ili uzorcima tkiva, točno izdvaja agresivne tumore u 70 posto slučajeva, pokazalo je malo istraživanje Sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu. Voditelj studije dr. Robert W. Veltri, profesor urologije i onkologije, ističe kako će se novi test zvati Indeks zdravlja prostate.

Njegovo je istraživanje uključilo 71 muškarca kojima je dijagnosticiran mali rak prostate u početnoj fazi. Ispitanicima su s vremena na vrijeme uzimali uzorke krvi i mjerili tri različita oblika PSA, uključujući pro-PSA, molekulu kojoj su dvije aminokiseline koje tvore ovaj protein odrezane. Upravo je ovaj oblik PSA najvrjedniji kao faktor predviđanja ishoda, tvrdi čelnik istraživanja Veltri.

"Trenutno, identificiranje opasnih tumora u toj skupini nije ništa bolje od metode bacanja novčića, a zbog toga mnogi muškarci i njihovi liječnici odabiru liječenje koje je moguće bespotrebno i može uzrokovati impotenciju ili druge velike probleme", objasnio je Veltri.

Novi test bi se primjenjivao dva puta godišnje uz digitalni rektalni pregled kako bi se ustanovila veličina tumora. Ovaj je režim ustanovljen kao netočan za indikacije 39 slučaja raka, dok je napredovanje i veličina tumora dobro ocijenjena u 32 slučaja. Otprilike sedam od deset slučajeva je točno identificirano.

"Ovo je bila mala studija, a bit će potrebne do dvije godine kako bi sakupili dovoljno slučajeva kako bi pogodili indeks predvidljivosti", zaključio je voditelj istraživanja Robert W. Veltri.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!